BROJKE GOVORE SVE

Južna Koreja prosperitetna, Sjeverna uništena

14.04.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Guardian je objavio iznimno znakovite statistike o razlici između Sjeverne i Južne Koreje, koje su se razvijale na prilično različite načine otkako su razdvojene pedesetih godina prošlog stoljeća

Uoči zaoštravanja odnosa Sjeverne Koreje s većinom njenih neposrednih susjeda te prijetnje ratom SAD-u, Japanu i Južnoj Koreji, britanski dnevni list Guardian objavio je brojke koje pokazuju u kojoj su mjeri ove dvije nacije ekonomski i socijalno divergentne.

Sjeverna i Južna Koreja razdvojene su od kraja Drugog svjetskog rata, a otada je njihov razvoj bio potpuno različit. Kroz nekoliko proameričkih vlada, jug je postao ekonomski moćan – Južna je Koreja jedna od 20 ekonomski najrazvijenijih država svijeta - a neke od južnokorejskih kompanija, poput Samsunga, Hyundaija i LG-a, cijenjene su diljem svijeta.

Sjever, koji vodi obiteljsko-komunistička dinastija, i to s 'Juche' filozofijom samodostatnosti – po kojoj je, barem načelno, narod upravitelj vlastitog ekonomskog razvoja - završila je kao oronula, siromašna nacija.

Evo nekoliko ilustrativnih podataka:

Kupovna moć Južne Koreje tako je 1,622 milijarde dolara, a Sjeverne samo 40 milijardi.
Trenutačni rast BDP-a na jugu iznosi 2,7 posto, dok je na sjeveru svega 0,8 posto.
Južna Koreja ukupno izvozi 552,6 milijardi dolara, a sjever samo 4,7 milijardi.
Na 1.000 rođene djece u Južnoj Koreji umire ih 4,8, a na sjeveru čak 26,21.
Očekivana životna dob u Južnoj Koreji je 79,3 godine, a na sjeveru deset godina manje – samo 69,2 godine.
Što se tiče interneta, 81,5 posto Južne Koreje je umreženo, dok na sjeveru ta brojka iznosi bijednih 0,1 posto.
Namjernih ubojstava na jugu je 2,6 na sto tisuća ljudi, dok ih je na sjeveru 15,2.

Indikativna je i statistika koju navodi BBC, po kojoj su Sjevernokorejci u prosjeku od tri do skoro osam centimetara niži od Južnokorejaca.

Jug je tako bolji od sjevera po svim brojkama osim jedne: na jugu je 655.000 ljudi u aktivnoj vojnoj službi, dok sjevernokorejska vojska broji čak 1,19 milijuna ljudi.
Brojke, naravno, ne govore sve – jedan od čudnijih podataka je iznenađujuće veliki broj sjevernokorejskih izbjeglica koje se vraćaju na sjever nakon što su neko vrijeme provele na jugu.

Ipak, ove divergentne brojke jasno govore o rezultatima 50 godina jedne konzistentne ekonomske politike. Ako ikada dođe do ujedinjenja dvaju Koreja, kao što je došlo do ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke, to će predstavljati ogroman ekonomski problem. Naime, kada se Njemačka ujedinila, BDP istoka iznosio je 40 posto BDP-a zapada. BDP Sjeverne Koreje je jedva pet posto BDP-a Južne Koreje.