dodatna zaštita

Južna Koreja kupuje izraelske radare za rano upozorenje unatoč zatopljavanju odnosa

27.11.2018 u 15:00

Bionic
Reading

Južna Koreja planira kupiti dva izraelska radarska sustava za rano upozorenje, objavila je ta država u utorak, u sklopu jačanja svoje obrane protiv Sjeverne Koreje usprkos sve boljim odnosima između dvije države

Seul će nabaviti dva radarska sustava Green Pine Block C, proizvod ELTA Systemsa, podružnice državne tvrtke Israel Aerospace Industries, a odluku o nabavci objavila je DAPA, agencija za nabavku oružja u Seulu.

DAPA nije otkrila cijenu narudžbe, no službenik iz ministarstva obrane procjenjuje da je vrijedna 292 milijuna dolara i najavljuje da će sustavi biti postavljeni početkom 2020.

Cilj ovog projekta je jačanje južnokorejskih sposobnosti 'detektiranja i ranog praćenja balističkih projektila iz velike udaljenosti', priopćila je DAPA, ne spomenuvši Sjevernu Koreju.

No ministarstvo obrane Južne Koreje prošli je prosinac najavilo da će kupiti dodatne radare za ranu uzbunu nakon što je Pyongyang uspješno testirao interkontinentalni balistički projektil i mjesec dana ranije objavio da je razvio nuklearne sposobnosti.

Izolirani komunistički Sjever i bogati Jug i dalje su tehnički u ratu jer je njihov sukob koji je trajao od 1950-1953 završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Sjeverna Koreja godinama razvija nuklearne i programe projektila usprkos sankcijama Ujedinjenih naroda. No dvije Koreje ove su godine zatoplile svoje odnose, a na summitu u rujnu u Pyongyangu potpisale su opsežan vojni sporazum kojem je cilj ublažavanje vojnih tenzija uz utvrđenu granicu.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump su se na povijesnom summitu u lipnju u Singapuru dogovorili o radu na denuklearizaciji poluotoka, no taj sporazum nije odredio pojedinosti, a od tada pregovori nisu napredovali.