PARK GUEN-HYE NA ČELU DRŽAVE

Južna Koreja dobila prvu ženu predsjednicu

19.12.2012 u 22:08

Bionic
Reading

Južna Koreja u srijedu je dobila prvu ženu na čelu države u povijesti, nakon što je Park Geun-hye iz konzervativne Stranke nove granice nakon više od 88 posto prebrojanih glasova u izborima za novog predsjednika države dobila potporu 51,6 posto birača, tri posto više od svog protukandidata Moona Jae-ina, koji je tako izgubio izglede za pobjedu i priznao poraz

'Ovo je pobjeda koju je izborila nada naroda u izlazak iz krize i gospodarski oporavak', rekla je Park, najavivši gospodarski oporavak zemlje.

Park Geun-hye  (60), kći je Park Chung-Heeja, autoritarnog predsjednika Južne Koreje koji je tom zemljom vladao čvrstom rukom 18 godina do 1979. kad je ubijen.

Pobjedom se Park Geun-hye vraća u predsjedničku palaču, gdje je bila prva dama svojem ocu 70-ih godina prošlog stoljeća, nakon što joj je majku ubio pristalica Sjeverne Koreje u atentatu u kojem je namjeravao ubiti njezinog oca.

Lik Park Chung-Heeja, koji je preobrazio zemlju iz ruševina Korejskog rata (1950. - 1953,) u idustrijsku silu i dalje je uzrok podjela u korejskom društvu jer ga jedni smatraju najvećim predsjednikom u korejskoj povijesti, čiju bi ulogu opravdao izbor njegove kćeri, dok ga protivnici smatraju diktatorom koji je gazio ljudska prava i gušio političke protivnike.

Park će petogodišnji mandat, za koji nema reizbora, preuzeti u veljači i odmah se uhvatiti u koštac s izazovom Sjeverne Koreje i posrnulim gospodarstvom, čiji je rast pao na 2 posto godišnje, nakon prosječnih 5,5 posto u proteklih 50 godina.