RAT ZASLUŽNICIMA

Juščenko prisvojio Čajkovskog, Dostojevskog i Rjepina

28.12.2016 u 20:51

Bionic
Reading

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjavio je tijekom susreta sa studentima Kijevskog sveučilišta kulture da su slikar Ilja Rjepin, skladatelj Petar Čajkovski i pisac Fjodor Dostojevski istaknuti djelatnici ukrajinske nacionalne kulture

Kako javljaju ruski mediji, Juščenko je tijekom susreta sa studentima izjavio da je jedinstvena ukrajinska civilizacija podarila svijetu mnoštvo remek-djela, a među prvima je, kako je rekao, tripoljska arheološka kultura koja datira iz 4500. godine prije Krista.

Juščenko je potom naveo da je za svaku zemlju važno da ima 'svoj nacionalni Louvre' u koji bi, prema mišljenju bivšeg ukrajinskog predsjednika, trebalo smjestiti platna Ilje Rjepina, kojeg podjednako svojataju Moskva i Kijev

'Važno je imati svoj nacionalni Louvre i reći da je Rjepin ukrajinski slikar, a Čajkovski ukrajinski skladatelj, kao i da je Dostojevski ukrajinski pisac. I tom nizu može se priključiti još tisuću prezimena', kazao je Juščenko, pojasnivši kako prezimena poznatog slikara i skladatelja imaju korijene u ukrajinskoj riječi rjep za repu te čajka, što znači galeb.

Ruski mediji podsjećaju kako ovo nije prvi put da istaknuti Ukrajinci svojataju zaslužnike koje se u svijetu smatra Rusima. Nedavno je Igor Kuriliv, ravnatelj simfonijskog orkestra Ujedinjenih naroda, analizirajući djela Ludwiga van Beethovena, došao do zaključka kao su ona u osnovi ukrajinske narodne melodije, dok je ukrajinski povjesničar Viktor Beli kazao da je 'Ukrajina od drugog milenija prije Krista bila s Egiptom žitnica svijeta'.