KOCKANJE NA RAČUN DRŽAVE

Jurica je bio 'veleposlanik' u Las Vegasu

24.06.2009 u 08:51

Bionic
Reading

'Svi su znali da je više vremena provodio u Las Vegasu nego u Washingtonu', ustvrdio je za Jutarnji list jedan dužnosnik HDZ-a, komentirajući ogromne troškove koje je Neven Jurica napravio u Washingtonu i kasnije u New Yorku

Samo u 2008. uzeo je, sumnja se, više od 1,2 milijuna kuna iz državnog proračuna - za ručkove, službena putovanja i domjenke koje je pravdao lažnim računima. Zbog toga je Ministarstvo vanjskih poslova podnijelo kaznenu prijavu.

U pozadini afere krije se Juričina strast za kockanjem. 'Još od studentskih dana Jurica je imao problema s kockom, a taj njegov problem potpuno je izmaknuo kontroli u Washingtonu', govori upućeni sugovornik Jutarnjeg lista.

Čim je stigao na službu u Washington, novi veleposlanik Republike Hrvatske zatražio je da mu se plati stan u središtu grada. Nije htio živjeti u rezidenciji jer mu je, govore danas njegovi suradnici, valjda bilo praktičnije iz samog centra grada obilaziti kockarnice.

Prvi njegov zahtjev za takvim stanom mu je odbijen jer nije uvaženo njegovo obrazloženje da je tlo ispod rezidencije kontaminirano vojnim otrovima. Poslije je Ministarstvo vanjskih poslova ipak odlučilo odobriti trošak od šest tisuća dolara mjesečno za Juričin apartman.

Novac iz državnog proračuna Jurica je izvlačio na nekoliko načina. Prvo, Ministarstvo vanjskih poslova na Zrinjevcu izvještavao je da lobira pa mu za to treba novac. U Las Vegasu se zbog jeftinih hotela održavaju mnoge konferencije pa na Zrinjevcu u početku, kažu tadašnji dužnosnici, nisu sumnjali u stvarne motive njegovih posjeta gradu kockara.

Prava istina, vjerojatno, nikad ne bi bila otkrivena da Jurica nije počeo činiti nevjerojatne pogreške: trošak ručka s nekoliko osoba koje je čak i imenovao pravdao je računom za kupnju odjeće u robnoj kući, a ne konzumacijom iz restorana.

'On je izvlačio novac. Ukupno je uzeo oko 150 tisuća dolara, ali poslije ih je vratio. Ne znam kako: u više rata ili je podigao kredit. Ali nakon što smo otkrili i tražili da novac vrati, on je to i učinio', kažu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Jurica je trošio novac poreznih obveznika na kocku godinama. Prvi su mediji otkrili enormne troškove veleposlanstva u Washingtonu. Vlada je to opravdavala - velikim potrebama za lobiranjem.

Predsjednik Stjepan Mesić u više je navrata javno upozoravao na rastrošnog veleposlanika i tražio izvješća. U Ministarstvu vanjskih poslova otkrili su ga tek prije otprilike tri mjeseca. Državno odvjetništvo do danas nije uspjelo završiti istragu, iako im je to vjerojatno jedan od najlakših slučajeva, piše Jutarnji list.