n/a

Juha od čičoke

06.07.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Čičoka ili jeruzalemska artičoka kod nas je još uvijek rijetka namirnica, iako je dokazano da ima blagotvorno djelovanje na crijevnu mikrofloru. Naime, čičoka sadrži inulin - neprobavljivo vlakno kojim se hrane korisne bakterije u ljudskom probavnom sustavu

SASTOJCI:

1 kriška pumpernickel kruha
500 g čičoka
4 češnja češnjaka, oguljeni
300 ml mlijeka
100 ml vode
1/2 žličice soli
svježe mljeveni papar
limunov sok po ukusu
nasjeckani svježi vlasac

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 210°C.
Narežite kruh na male kockice, od oko 5 mm. Tostirajte ih u pećnici dok nisu hrskave, oko 7 minuta.
Ogulite čičoke kao krumpir, narežite na manje kockice i kuhajte ih u mlijeku i vodi, zajedno s češnjakom, oko 15 minuta, dok nisu mekane. Posolite i popaprite.
Ispasirajte čičoke i češnjak s tekućinom u kojoj su se kuhali, dodajte limuna po ukusu i eventualno još malo mlijeka ako je juha pregusta. Poslužite s kockicama kruha i vlascem.