NE ZANIMAJU GA 'SPAVAČI'

Jovanović zbog propusta priprema smjene u Ministarstvu

04.06.2013 u 08:40

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ogorčen je 'neradom, neodgovornošću i neznanjem' pojedinih suradnika te navodno priprema smjene odgovornih zbog propusta u svom ministarstvu, doznaje Večernji list. 'Dosta sam pokrivao nerad, neodgovornost i neznanje Uprave za školstvo i pravne službe. Svatko mora odgovarati za svoje postupke', najavio je ministar Jovanović

Nakon prošlotjednih nagađanja kako iza skandala na početku državne mature i zamjene eseja i ispita iz hrvatskog jezika stoji 'urota' protiv ministra Željka Jovanovića, potom i problema s novim udžbenicima, sve su glasnije priče o tome da mu probleme stvaraju ljudi unutar samog Ministarstva. Prvo je Ustavni sud zbog proceduralnih propusta zdravstveni odgoj izbacio iz škola, podsjeća Večernji list, a zatim i odgodio postupak za izradu novih udžbenika, pa su u Ministarstvu obrazovanja krenule priče kako u njihovoj pravnoj službi i Upravi za odgoj i obrazovanje vlada nesposobnost i nemar i da upravo iz tih službi dolazi opstrukcija.

Nagađa se kako će prve sankcije uslijediti uskoro, a navodno je riječ o smjenama odgovornih za propuste. I sâm ministar Jovanović u odgovoru Večernjem listu je 'uperio prstom' na upravu zaduženu za školstvo, ali i na pravne službe. Pretpostavlja se kako će smijeniti pomoćnicu za odgoj i obrazovanje Ankicu Nježić, a vjerojatno i šeficu pravne službe Ivanu Bulešić

'Ne zanimaju me spavači', odgovorio je ministar Jovanović na nagađanja da dio zaposlenih u Ministarstvu opstruira njegove projekte. Tvrdi i kako se pripreme za nove udžbenike nastavljaju te podsjeća da je s nakladnicima postigao dogovor.

'Cilj Ministarstva je da u skladu sa zahtjevima učenika i roditelja osigura lakše torbe, tanje i jeftinije, ali i kvalitetnije, modernije udžbenike. Okolnost da ćemo u idućih 15 dana imati napokon jedinstveni pravopis koji priprema Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje nameće potrebu da i svi udžbenici za školsku godinu 2014/15. budu usklađeni s njim', najavio je Jovanović.

Danas će biti potpisan i tzv. antikorupcijski sporazum za koji ministar tvrdi kako će 'spriječiti sve nelegalne radnje kojima su neki izdavači 'kupovali' udio na tržištu udžbenika, iako su im udžbenici bili staromodni i loši'. 'Vjerojatno upravo to zabrinjava neke nakladnike', zaključuje Jovanović.