STANKE U SABORU

Jovanović sasuo paljbu po Kujundžiću: Ako smatra da bolje operira, neka ide operirati

09.11.2017 u 10:45

Bionic
Reading

Nakon rada do ranih jutarnjih sati, zastupnici su se jutros ponovno okupili, a rad su već uobičajeno započeli stankama. Zdravstvo i problem dužnika bile su teme o kojima su htjeli govoriti

Na temu zdravstva stanku je zatražila Mostova Ines Strenja Linić koja je prozvala ministra zdravstva Milana Kujundžića što u srijedu nije došao na tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

'Nedolaskom ministar je pokazao svoju nebrigu i indolentnost nakon što smo ga čekali pristojno 20-ak minuta, on nije sišao dolje i obratio se i došao na dogovorenu sjednicu sa svojim suradnicima', kazala je Strenja Linić.

Nakon njene kritike šef Sabora Gordan Jandroković upitao ju je da li je sjednica Odbora imala kvorum i jesu li članovi dobili materijale i pozive na vrijeme.

'Poziv je na vrijeme poslan. Na sjednicu nisu došli zastupnici HDZ-a jer nije došao ni ministar. Zato nije bilo kvoruma', odgovorila mu je Strenja Linić, no Jandroković je ipak inzistirao da ona zastupnicima nije dala punu informaciju.

Mostovoj zastupnici stranu je držao SDP-ov Željko Jovanović, kazavši da je sjednica odbora uredno najavljena i da su pozivi poslani. 'Nadležni ministar se hvali ovdje svojim operativnim zahvatima, umjesto da se hvali uspjesima i reformama koje je proveo u ministarstvu u resoru od kad ga vodi. Dakle, njegov posao nije više da operira tumore. Ako smatra da je bolji operater nego ministar, pa neka ide operirati. U HDZ-u ima puno liječnika, puno ih poznam, dobrih menadžera koji bi mogli voditi Ministarstvo zdravstva, na korist svih zaposlenih u zdravstvu',  rekao je Jovanović, dodajući da je ministar Kujudžić uvrijedio sve medicinske sestre i članove Odbora. 

Kujundžiću je spočitnuo i liste čekanja, koje su, dodao je, danas tri puta više nego u vrijeme SDP-ovog ministra zdravstva Siniše Varge.

'Ukupan dug zdravstva je 8,2 milijarde kuna. Zakonska je obaveza da država za zadravstvo uplaćuje 4,2 milijarde, a godinama se uplaćuje samo 2,5 milijardi kuna', rekao je Jovanović, te podsjetio da je HDZ u kampanji obećavao da će zdravlje biti dostupnije i sveobuhvatnije te da neće biti povećanja cijena zdravstvenih osiguranja.

'A ministar Kujundžić radi sve suprotno, dakle vara sve građane Hrvatske. Lista čekanja za kardiovaskularne zahvate svakog dana raste. Ako se i smanji, onda je to zato što pacijenti umru', rekao je Jovanović.

  • +9
Sabor raspravlja o izvršenju državnog proračuna Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida progovorio je pak o preprodaji dugova, kazavši kako njegova stranka u proceduru upućuje Zakon o zaštiti dužnika u posebnim slučajevima prijenosna tražbina.

'Ovaj zakon je lex specialis u odnosu na Zakon o obveznim odnosima. Unutra se propisuje nova praksa. Dakle ako bi vjerovnik htio predati dužnikov dug novom vjerovniku prvo se mora poslati obavijest dužniku da se to namjerava učiniti. Zatim mu se mora ponuditi pravo prvokupa da on za tu frakciju iznosa kupi dug. Ako dužnik to ne želi on može birati želi li se, želi li da se taj dug prenese na novog vjerovnika ili želi da ostane kod starog vjerovnika. Ako ipak dođe nakon pristanka dužnika do prijenosa duga na novog vjerovnika u tom slučaju nakon što je do toga došlo mora se poslati druga obavijest kada i u kojem iznosu je takva aktivnost napravljena. To je također jedna od nepravilnosti, jedna rupa koju su do sada koristili', kazao je Sinčić.

  • +4
Sjednica Sabora 9.11. Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

'Vrijeme je da se dokine kršenje ljudskih prava, vrijeme je da se dokine teror nad našim građanima. Ovaj zakon pokriva i rješava samo jedan od segmenata ovršne problematike koja je ogromna i za koju polako raste politička volja u Hrvatskoj da se trajno riješi. Eto, agencije za naplatu potraživanja više neće mirno spavati', poručio je.