hdz kao virus

Jovanović: Korupcija je bolest koja je zahvatila hrvatsko društvo

08.07.2019 u 16:50

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović poručio je u ponedjeljak kako je korupcija bolest koja je ozbiljno zahvatila hrvatsko društvo te se protiv nje mora boriti, "a još je važnije spriječiti je, što je moguće samo ako se ukloni njezin uzročnik - HDZ-ov virus sukoba interesa"

Jovanović, koji je i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, najavio je da će uskoro biti održana sjednica tog vijeća na kojoj će se razmatrati izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i povjerenika za informiranje.

"To su dva ključna elementa svake borbe protiv korupcije, sprječavanje sukoba interesa, transparentnost i pravo na pristup informacijama - sve ono što aktualna Vlada na čelu s Plenkovićem pokušava učiniti što je moguće više nemogućim. Njihov pritisak na Povjerenstvo, sakaćenje mogućnosti rada Povjerenstva, pritisak na medije, prijetnje medijima koji otkrivaju afere pokazuju da njima do borbe protiv korupcije nije stalo," rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Mišljenja je i kako se Hrvatska za mandata sadašnje Vlade bavi isključivo aferama ministara te da "imamo najkorumpriraniju Vladu u cijeloj hrvatskoj povijesti". Skandalozna je, kaže, i izjava premijera kako se sve za što se tereti ministra uprave Lovru Kuščevića dogodilo prije nego je došao na dužnost ministra.

SDP priprema antikorupcijske mjere

Najavio je da će SDP Saboru i javnosti predstaviti više antikorupcijskih mjera kako bi Hrvatsku "oslobodio od HDZ-ovih okova sukoba interesa i korupcije zbog koje mladi sve više odlaze".

Rekao je da žele kvalitetan Zakon o porijeklu imovine, brzu, pravičnu i pravednu sudsku praksu, strožu kontrolu javne nabave i imovinskih kartica, transparentnost financiranja političkih kampanja i svih javnih proračuna. "Inzistirat ćemo da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bude oslobođeno bilo kakvog političkog pritiska, jer Plenković-Kuščevićevo sakaćenje ovlasti Povjerenstva otvara širom vrata novih korupcijskih afera," kazao je.

Premijeru je poručio da je "jedino pravo rješenje da razriješi ministra Kuščevića, ali da razrješi i HNS-ovce". Smatra da je "korupcijskoj hobotnici HNS jednako doprinio kao i Most, koji je doveo HDZ na vlast, dok je HNS spasio HDZ na vlasti i prevario svoje birače."

"Ako će 'žetončići' Milana Bandića , koji su također prevarili svoje birače, spašavati Vladu u kojoj neće biti Kuščevića ni HNS-a, onda je najbolje da imamo nove izbore i da pokažemo da je jedina snaga koja može vratiti vjeru u politiku, političare i Sabor - SDP", kazao je Jovanović.

Milanović nema nikakvih problema u Primorsko-goranskoj županiji

Komentira je i to što Željko Lambaša jedini na Glavnom odboru SDP-a nije podupro kandidaturu Zorana Milanovića na izborima za predsjednika RH. Kazao je da je Milanović SDP-ov kandidat za budućeg predsjednika Hrvatske koji treba predsjedničkoj funkciji vratiti dostojanstvo i dignitet. "Rijeka i Primorsko-goranska županija će biti prevaga koja će omogućiti da Hrvatska dobije predsjednika koji neće biti pjevač lakih nota, špikerica ili cheerleadersica," kazao je.

"Što se tiče Lambaše, mi u SDP-u imamo različite stavove i ne bi bilo dobro da svi isto mislimo", rekao je Jovanović i nastavio da je Lambaša rekao kako Milanović ima i vrline i mane te da će to poslužiti i Milanoviću, da se te vrline još više ističu, a da se mane, ako postoje, pokušaju korigirati. Dodao je da je Lambaša rekao da će učiniti sve da Milanovićev rezultat u Čavlima, u kojima je Lambaša načelnik općine, bude što bolji.

"SDP-ov predsjednički kandidat Milanović nema nikakve probleme u Primorsko-goranskoj županiji," zaključio je Jovanović.