REAKCIJE NA POPIS STANOVNIŠTVA

Josipović zabrinut što su Hrvati sve stariji i što ih je manje

17.12.2012 u 18:49

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas, nakon objave podataka iz popisa stanovništva, kako ga zabrinjava što su stanovnici Hrvatske sve stariji i sve ih je manje

'Činjenica da nas je sve manje i da smo sve stariji pokazatelj je negativnih demografskih trendova o kojima se govorilo. To je jedno od najozbiljnijih političkih, gospodarskih i kulturoloških pitanja s kojima se suočava Hrvatska', naglasio je Josipović izrazivši nadu da će popis biti poticaj da se o njemu porazmisili.

Nije samo riječ o smanjenju broja stanovnika, već o padu radnog kapaciteta države, a starenjem stanovništva se otvaraju i pitanja mirovinskog i zdravstvenog sustava i pitanje budućnosti stanovništva u Hrvatskoj, ocijenio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

Zanimljiv mu je, kazao je, podatak prema kojem je katolika 90-tak posto, a agnostika, kojima i sam pripada, tek oko 0,76 posto. 'Činjenica da je Hrvatska izabrala predsjednika iz tako male grupacije suprotstavlja se onoj tezi o netolerantnosti u našem narodu. Očito je da su hrvatski građani otvoreni, tolerantni i neisključivi', ocijenio je predsjednik.

Još uvijek parcijalni podaci popisa stanovništva na koje se čekalo čak godinu i pol dana govore, kazao je, o slabom kapacitetu naše uprave i lošoj organiziaciji

'Iza toga se krije loša organizacija i slab rad. Nadam se da će vlada s dužnom pažnjom razmotriti pitanje trajanja obrade ovih podataka', ustvrdio je.


Josipović je komentirao i pad kreditnog rejtinga Hrvatske rekavši kako će se zbog toga pogoršati uvijeti poslovanja, a kreditne linije će potencijalno biti skuplje.

'Pad rejtinga je ozbiljno upozorenje da se mora nastaviti s reformama i mislim da se vladu mora podržati u reformama. Dapače ne samo podržati nego i tražiti i više i upornije da se reforme provedu', naglasio je Josipović.

'Kad govorimo o strukturalnim reformama moramo se okrenuti reorganizaciji lokalne samouprave, a sukladno tome i promjeni poreznog sustava. Moramo spriječiti da se na lokalnoj razini, iz kojekavih interesa sprječavaju i neki put prilično važne investicije', poručio je predsjednik.

Svoj odnos sa premijerom Zoranom Milanovićem ocijenio je vrlo dobrim. 'Često se čujemo vidimo, raspravljamo o onim temam koje su zajedničke i uglavnom se slažemo', rekao je Josipović opovrgnuvši ujedno medijske špekulacije kako se s ministrima u vladi sastaje u tajnosti.

Na pitanje računa li na podršku SDP-a na predsjedničkim izborima Josipović je podsjetio kako ga je ta stranka predložila u prvom mandatu. 'Ako budem išao u drugi mandat mislim da je prirodno da zatražim i njihovu podršku', rekao je dodavši međutim i kako je predsjednik politička figura koja bi trebala imati što širu potporu i biti što manje vezan za parcijalne stranačke interese.

Ideju da predsjednika biraju zastupnici u Hrvatskom saboru ocijenio je vrlo lošom.

'Odgovornost vlasti prema građanima se puno bolje artikulira neposrednim izborima i zato i jest predsjednik nestranačka osoba', rekao je Josipović.

Za registar hrvatskih branitelja kazao je kako je to lista časnih ljudi koje se nitko ne smije ni sramiti, a još manje bojati. 'Mislim da su svi strahovi ishitreni', ustvrdio je predsjednik.

Složio se i s komentarom slušatelja kako bi se trebao objaviti i popisa partizana. 'Ja bih tu časnu listu objavio. U mojoj obitelji ima jako puno tih imena, ja sam na njih ponosan i volio bih da se ta lista objavi', poručio je.

Govoreći o očekivanjima za 2013. predsjednik je rekao kako želi da pokažemo kako smo jači od krize. 'To ne znači da ćemo iz krize izići, ali očekujem pozitivne trendove', poručio je.