OTVORENO

Josipović: Tuđmanova odluka o aboliciji bila je mudra

10.07.2015 u 09:30

Bionic
Reading

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, nakon gotovo desetogodišnje pravne sage izručen je Hrvatskoj. Tereti ga se za ratne zločine počinjene na području Knina tijekom Domovinskog rata

O sudskom procesu, u emisiji Otvoreno HTV-a razgovarali su bivša ministrica pravosuđa RH Vesna Škare Ožbolt, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, predsjednik splitske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić te bivši predsjednik RH Ivo Josipović

Mnogi dokumenti potvrđuju da je Dragan Vasiljković bio odgovoran za operaciju Žaoka u Banovini, gdje je neprijateljska vojska napredovala sa živim štitom te je ubijeno 12 hrvatskih policajaca, rekao je Ante Nazor. Nadodao je kako ti isti dokumenti dokazuju umiješanost srpske Vlade u tijek i proces pobuna i agresije na Republiku Hrvatsku, kao i cilj da SAO Krajina postane dio Srbije i da se stvori homogena srpska država na hrvatskom prostoru.

Ivan Turudić, koji je proveo šest mjeseci u logoru u Glini, nada se da će u procesu protiv Kapetan Dragana moći svjedočiti o svome susretu s njim, 'gospodarom života i smrti', u Spomen-domu Šamarici prije odlaska u logor. Također se nada da je ovo dokaz početka rada Državnog odvjetništva i provođenja pravde u Hrvatskoj, budući da je, primjerice, za logore u Kninu donesena tek jedna pravomoćna presuda.

Kada je u pitanju vjerodostojnost i sposobnost hrvatskog pravosuđa za ovo suđenje, Vesna Škare Ožbolt smatra da ono ima jako dobre kvalifikacije za procesuiranje zločinaca te da je Županijski sud u Splitu spreman za ovakvo suđenje. Složio se i Ivo Josipović naglašavajući kako zločini nikada ne zastarijevaju, a o spremnosti pravosuđa govori i to što Europska unija nije imala prigovore na njega prilikom ulaska zemlje u zajednicu.

Josipović je istaknuo kako je Vasiljkovićevo izručenje dokaz da Hrvatska ima povjerenje civiliziranih zemalja pohvalivši Tuđmana zbog zakona o općem oprostu.

'Mislim da je Tuđman donio mudru odluku. Abolirani su samo oni koji su sudjelovali u oružanoj pobuni, ne odnosi se na one koji su činili ratne zločine, to ne treba dovoditi u pitanje. Svatko tko je počinio zločin mora odgovarati. Bilo je preko 4.000 predmeta koji su pokrenuti za te zločine.'

Nazor i Turudić obojica su naglasili kako smatraju da bi država trebala donijeti zakon kojim se ne dopušta, primjerice policajcu koji je bio čuvar u logoru da obnaša ikakvu dužnost u tijelima državne uprave.

Josipović je istaknuo da nije dobro to što se ministri iz Srbije pokušavaju uplesti u rad hrvatskog pravosuđa te kako mora postojati normalna komunikacija između dvije zemlje koja neće dodatno naštetiti odnosima. 'Bilo bi dobro da se političari na obje strane suzdrže od kvalifikacija prema pravosuđu i od ocjena o krivnji.'

Škare Ožbolt procjenjuje da će proces trajati barem dvije godine. Josipović predviđa maratonski proces čiji će tok ovisiti o strategiji tužiteljstva, a koji bi mogao otvoriti nove slučajeve protiv pojedinaca.