PREDSJEDNIK O 50 KG TAJNIH DOSJEA

Josipović: Stati na kraj curenju informacija

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.10.2012 16:20
  • Objavljeno 27.10.2012 u 16:20
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Nakon 'Kave s građanima' predsjednik Republike Ivo Josipović osvrnuo se i na medijske napise o tome kako je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u stanu ljudi iz kriminalističkog miljea pronašao 50 kilograma tajnih policijskih dosjea. Najavio je kako će se 'curenju informacija iz tijela kaznenog progona prema kriminalnom miljeu stati na kraj'

Na pitanje kako komentira inicijativu Centra za mirovne studije da se zakonom ojača civilni nadzor nad tajnim službama i policijom te propiše da se izlist telefonskih poziva može dobiti samo na temelju sudskog naloga, predsjednik Josipović odgovorio je da su 'suvremene mjere nadzora vrlo osjetljive sa stanovišta ljudskih prava, ali se bez njih ne može i moraju se koristiti'.

'Sadašnju šturu odredbu u Zakonu o policiji, kada je riječ o izlistima telefonskih poziva, treba dopuniti. Sklon sam sudskoj i civilnoj kontroli koja bi ulila povjerenje u korištenje takvih mjera. Ne smije se dopustiti da informacije iz tijela kaznenog progona cure prema mafiji', istaknuo je Josipović.

Na pitanje kako komentira blaže njemačke stavove oko ulaska Hrvatske u EU i je li to zasluga hrvatske diplomacije, predsjednik Josipović odgovorio je da će glavni kriterij biti izvješće Europske komisije, a sadašnje njezino izvješće je najpovoljnije do sada. Nema dilema da će Hrvatska do kraja ispuniti deset uvjeta i 1. srpnja 2013. postati članica EU, rekao je. Dodao je i da su kod njega nedavno bili veleposlanici svih europskih zemalja te da nema nikoga tko ozbiljno sumnja u hrvatsko članstvo.

O mogućem neformalnom političkom utjecaju na izbor novog glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, Josipović je odgovorio: 'Vrlo često, na žalost, u medijima čitamo nešto što bi se moglo nazvati science-fiction literaturom. To su besmislice'.

Smatra da je Radman vrlo dobar kandidat za tu funkciju i da će odlično obavljati svoj posao.

Nije želio komentirati činjenicu da će Hrvatski sabor morati ponoviti javni poziv za pučkog pravobranitelja jer SDP smatra kako niti jedan od osam kandidata ne ispunjava kriterije. Po njemu, glavni bi kriterij trebao biti vjerodostojnost jer se pučki pravobranitelj bavi povredama ljudskih prava i nepravdama prema građanima.

'S jedne strane mora imati čvrstinu u utvrđivanju tih povreda, a s druge strane autoritet da kod nadležnih državnih tijela postigne da se uočene nepravde i nepravilnosti poprave', kazao je predsjednik Josipović.

Na 'Kavi s građanima' predsjednik Josipović uz ostale primio je članove Hrvatskog obrtničkog radničko-umjetničkog društva iz Bjelovara, skupinu biciklista rekreativaca koji su putovali biciklima mjesec dana na Olimpijske igre u Londonu te više udruga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi