AFERA BARBIKA

Josipović: Napada me Karamarkova špijunska bojna

04.07.2014 u 12:06

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović odbacio je optužbe da je sam orkestrirao aferu Barbika i za to optužio paraobavještajno i parapolitičko podzemlje, ne želeći pritom nikoga imenovati. Na konferenciji za novinare sazvanoj tim povodom, Josipović je poručio zainteresiranoj javnosti da sve može saznati čitajući pojedine portale i tiskovine, kao što su Dnevno.hr i Hrvatski list

'Čuo sam da je tako nešto rekao Karamarko. Političko društvo i njegovo okružje više sliči na obavještajnu bojnu nego političku organizaciju', rekao je Josipović, odgovarajući na pitanje kako komentira optužbe da osobno stoji iza afere Barbika.

Dodao je da treba vidjeti tko ima interes za objavu takvih pamfleta, a to sigurno nije on sam. Afera, rekao je, ima namjeru škoditi njemu, a ne koristi ni Kolindi Grabar Kitarović.

Josipović vjeruje da iza afere stoje 'paraobavještajni krugovi', što se može prepoznati u pisanju 'nekih portala i tiskovina'.

'Upozorio sam na taj uradak jer javnost mora znati čime se pojedinci služe u kampanji. Podsjećam na prošlu kampanju, kad su o meni i mojoj obitelji na sličan način lansirali niz objeda i teza koje se povlače kao istinite. Riječ je o prljavoj kampanji, paraobavještajnom i parapolitičkom djelovanju koje zagađuje javni prostor', rekao je Josipović.

Predsjednik je dodao da stvar dolazi 'iz interesnog političkog kruga' i da je 'rukopis vrlo prepoznatljiv iz prve kampanje'.

Na pitanje zašto neće pokrenuti istragu, odgovorio je da 'nije riječ o kaznenom djelu niti ugrožavanju nacionalne sigurnosti'. Stoga, po njemu, nema razloga da ga državna tijela štite pri 'ovakvoj vrsti nasrtaja'.

Na što je onda mislio kad je na počecima mandata govorio da će se boriti protiv paraobavještajnog podzemlja?

'Mislim pritom na dio borbe koja se odnosi na njihovo prepoznavanje i raskrinkavanje. Mislim da jesu raskrinkani. Pročitajte dnevno.hr, Hrvatski list, neke nadimke kojima se neki služe i tko je iza tih nadimaka i mislim da će vam biti sve jasno', poručio je Josipović.

Komentirajući topljenje popularnosti, koja je u njegovom slučaju u odnosu na protekli mjesec pala za jedan posto, rekao je da je još uvijek riječ o 'neuobičajeno visokoj podršci'. 'Naravno da dolaskom kampanje i prijepora koji se nužno javljaju dolazi do određene polarizacije – to je normalno i razumljivo', ocijenio je Josipović.