POLJOPRERADA NA PANTOVČAKU

Josipović nagovorio radnike da zadrže odlikovanja

27.04.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ive Josipović uspio je uvjeriti revoltirane radnike Poljoprerade da zadrže svoja odličja iz Domovinskog rata koja su mu namjeravali vratiti

'Medalje smo odlučili vratiti jer, dok smo se mi borili oni su nam okrali firmu i sve, i sad smo se odlučili na to. Kad su nam uzeli sve, evo im onda i medalje', rekao je jedan od radnika Vinko Pavlić. Radnici Poljoprerade ove godine uopće nisu dobili plaću, a uprava ih je u ponedjeljak uz pomoć zaštitara izbacila iz kruga tvrtke.

'Mi nemamo drugoga izlaza, mi bilo gdje da idemo u neke institucije, ništa ne poduzimaju i jednostavno smo došli pred zid. Sad smo se odlučili na to nema nam druge idemo dalje dok ne izborimo svoje', pojasnio je Pavlić.

Štrajkaš iz Poljoprerade Zdenko Kornet je rekao da su u razgovoru s predsjednikom smo odlučili ne vraćati medalje, nego pričekati još malo da pravne institucije prorade i odrade posao koji trebaju učiniti.

'Od ministarstva pravosuđa i financija tražimo da svi dođu u Poljopreradu da možemo dalje normalno živjeti i vratiti se svojim svakodnevnim obavezama, a ne ovakvim postupcima dolaziti u medije i boriti se za svoje obitelji i sebe. Zahvaljujemo predsjedniku što nas je primio, a medalje ćemo zadržati, što nam je on sam preporučio', objasnio je Kornet.

Predsjednik Ivo Josipović
je rekao da je ovaj slučaj samo jedan od onih kakve, nažalost, često viđamo. 'Ovaj slučaj je tim žalosniji što je ovdje riječ o hrvatskim braniteljima koji su kad je trebalo svoj život stavili na kocku, branili zemlju. Došli su sa svojim odličjima ovdje, da ih ostave, i ponosni su na njih. Dao im ih je narod za ono što su učinili za njega. Došli su ovdje da upozore, mene u ovom slučaju, da pravna država i njezine institucije ne rade svoj posao. Dogovorili smo se za određene praktične korake koje ćemo poduzeti na tome da oni koji jesu nadležni za to konačno počnu raditi svoj posao', rekao je predsjednik.

Šef države je dodao da štrajkaši iz Poljoprerade ne traže ništa što im ne pripada, samo žele svoje plaće za sebe i svoje bližnje i žele zadržati svoja radna mjesta. To su zahtjevi na koje imaju pravo, smatra on, kao i svi drugi ljudi u ovoj zemlji. Josipović je pozvao nadležna ministarstva, inspekcije i pravosuđe da svoj posao odrade prema zakonu brzo i efikasno.

'Postupci koji traju pet ili deset godina ne rade ništa bilo da je riječ o upravnim ili sudskim postupcima tim ljudima ne znače ništa', poručio je Josipović.