O KOLINDI GRABAR-KITAROVIĆ

Josipović komentirao svoju moguću nasljednicu

14.09.2012 u 14:46

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović, čini se, nije posve uvjeren radi li se u slučaju sporazuma Tuđman - Izetbegović o utvrđivanju ili mijenjanju granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pa je pozvao pravnike da razjasne situaciju prije ratifikacije u Saboru. Medijske najave o HDZ-ovoj kandidatkinji za njegovu nasljednicu kratko je prokomentirao: 'O Kolindi Grabar-Kitarović mogu samo reći sve najbolje'

Josipovića smo prilikom posjeta Splitu zamolili da komentira traženje oporbe da se sporazum ratificira dvotrećinskom umjesto apsolutnom većinom zbog sve većeg broja indicija da Veliki i Mali školj nikada u povijesti nisu pripadali Bosni i Hercegovini.

'Treba razjasniti pravne aspekte i utvrditi je li to područje bilo u sastavu bivše Socijalističke Republike Hrvatske u trenutku osamostaljenja. To je ključno pitanje, a sva ostala povijesna razmatranja nisu relevantna', kazao je Josipović.

'Dobro je da je Vlada pokrenula proces ratifikacije jer taj sporazum ne može vječno stajati ni na nebu ni na zemlji. Sabor konačno mora izreći svoj pravorijek, bilo pozitivan, bilo negativan', kazao je predsjednik i naglasio da je utvrđivanje granice sa svim susjedima važno zbog pomirenja, ali i konsolidacije naših zemalja.

'Naravno, ovo je politički i emotivno vrlo osjetljivo pitanje, pa postupak mora biti popraćen vrlo jasnim obrazloženjima zašto se predlaže ratifikacija i zašto je za Hrvatsku ona dobra. Očekujem da će rasprava u Saboru biti ne samo politički obojena, pa i navijačka, nego da će prije građanima pružiti odgovor na sva pitanja koja ih zanimaju', dodao je Josipović.

Novinare je zanimalo kako komentira medijske najave o HDZ-ovoj kandidatkinji za njegovu nasljednicu, pa je odgovorio tek rečenicom: 'O Kolindi Grabar-Kitarović mogu samo reći sve najbolje.'

Predsjednik je u Splitu svečano otvorio novu zgradu Medicinskog fakulteta, objekt vrijedan 83 milijuna kuna, te prisustvovao promociji novih 14 doktora znanosti ovog fakulteta. 'U trenucima kada nema puno pozitivnih događanja i kada ulažemo velike napore za izlazak iz krize, svaki znak optimizma je dobar', komentirao je Josipović.