AFIRMACIJA EUROPEJSTVA

Josipović: Izbore za EP raspisat ću nakon konzultacija

15.02.2013 u 15:11

Bionic
Reading

Nakon što je premijer Zoran Milanović jutros poručio da izbore za Europski parlament po zakonu raspisuje predsjednik Republike, priopćenjem se oglasio predsjedik Ivo Josipović. Priopćenje prenosimo u cijelosti

'Prvi izbori za Europski parlament od iznimne su važnosti za Republiku Hrvatsku, kako u pogledu afirmacije europejstva u Hrvatskoj, tako i za ugled Hrvatske u Europskoj uniji. Sukladno zakonu Predsjednik Republike Hrvatske raspisat će izbore nakon konzultacija s Vladom, političkim strankama, nadležnim tijelima za provođenje izbora i drugim relevantnim sudionicima javnoga života. Predsjednik Republike će, pri tome, imati u vidu stajališta političkih i drugih zainteresiranih faktora u društvu, kao i činjenicu da se u Hrvatskoj u svibnju održavaju lokalni izbori, a u skladu s tim i mogućnosti tehničkog usklađivanja lokalnih i europskih izbora.

Za raspisivanje izbora važna je promjena Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, koji trenutno sadrži odredbu koja priječi raspisivanje izbora prije 1. srpnja. Zbog toga je u Hrvatski sabor i upućen prijedlog izmjene zakona bez koje Predsjednik Republike ne može odrediti datum izbora', priopćeno je iz Ureda predsjednika', stoji u priopćenju kojeg potpisuje Danja Šilović Karić, pročelnica Odjela za informiranje Ureda predsjednika RH.