BERBA GROŽĐA NA PLEŠIVICI

Josipović i 40 veleposlanika u 'Diplomatskoj berbi'

06.09.2012 u 14:23

Bionic
Reading

točnije plešivičkoj vinogradarskoj regiji. Za razliku od ostatka hrvatskih vinorodnih predjela gdje se vinari u krugu svojih obitelji hvataju posla branja grozdova od kojih nastaje opojni Dionizov nektar, berbu u plešivičkoj podregiji simbolično je, odrezavši prvi grozd, krstio Hrvatski predsjednik Ivo Josipović

Uz njega, ni manje ni više, u Jastrebarskom se pojavilo i četrdesetak veleposlanika svih zemalja svijeta, od Japana, Republike Koreje, Maroka, Azerbejdžana pa sve do veleposlanika SAD-a u Zagrebu. Uz mnoge uglednike, takozvanoj 'Diplomatskoj berbi' prisustvovao je i bivši gradonačelnik Jastrebarskog, a trenutačni Ministar zaštite i očuvanja okoliša Mihael Zmajlović.

Josipović je sa svojom suprugom svratio i do jaskanske O. Š. Ljubo Babić poželjeti školarcima uspješnu novu školsku godinu, prije nego što se pojavio pred dvorcem Erdödy gdje ga je dočekala sedma sila u očekivanju svjetskih i hrvatskih uglednika koji su došli uveličati početak berbe. Okupljene je prije svih pozdravio i poželio im dobrodošlicu novi jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, posebno se zahvalivši predsjedniku na ukazanoj časti da upravo on 'blagoslovi' ovogodišnju berbu od koje plešivički vinari s pravom puno očekuju.

Ispred bisera Jastrebarskog, prekrasnog ali derutnog dvorca Erdödy, koji još uvijek čeka obnovu, ovoga je ljeta potpuno uređen njegov perivoj, postavljene su nove staze za šetnju, najmodernija rasvjeta, klupe kao i popločan plac pred žitnicom dvorca koji gradske vlasti Jastrebarskog u dogledno vrijeme namjeravaju pretvoriti u multimedijalni kulturni centar. Pred žitnicom su program svojom pojavom u tradicionalnim nošnjama i pjevajući tradicionalne plešivičke pjesme uljepšali i članovi jaskanskoga KUD-a Okićka trešnja, kao i jaskanski umjetnici i proizvođači tradicionalnih rukotvorina koje su na izlagali na svojim štandovima.

'Svi znamo da su se vina sa ovoga područja, nekada smatrana za i ne baš naročito kvalitetnima, znatno poboljšala, i to zalaganjem mladih vinara kao i podrškom ovdašnjih gradskih vlasti podigla na nivo jednih od najboljih vina koja uopće imamo', izjavio je Josipović pred okupljenim uglednicima i novinarima zaključivši da je druženje sa ovolikim brojem stranih veleposlanika izvrsna prilika za produbljivanje već postojećih prijateljstava sa zemljama čiji su se predstavnici pojavili u Jastrebarskom. Također, izrazio je nadu da će ono doprinijeti tome da se na Jasku ne gleda samo kao na lijepo turističko odredište, već i na jaku gospodarsku zonu aludirajući na nedavno uvrštenje ovog malog grada među 10 najperspektivnijih gradova Južne Europe koje je učinio Financial Times.

Cijela svita stranih diplomata i domaćih predstavnika Ministarstva vanjskih poslova, predvođenih glavnom tajnicom Vesnom Cvjetković i Hrvatskim predsjednikom, ceremoniju otvaranja berbe završila je svečanim ručkom kod plešivičke vinarske obitelji Jagunić poznate po svom vinotočju sorti sivi pinot, chardonnay, kao i plešivičke autohtone sorte portugizac.