U IME OBITELJI PROZIVA

'Josipović, HDZ, SDP i GONG šire neistine o referendumu'

22.09.2014 u 16:14

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji prozvala je danas Ivu Josipovića, predsjednika RH, optuživši ga da 'zloupotrebljava svoj položaj kako bi kroz medije iznosio neistine oko njihova referenduma'. Nadalje navode da im u Splitu gradonačelnik Ivo Baldasar onemogućava postavljanje štandova za prikupljanje potpisa i da je od 80 zatraženih mjesta odobrio tek četiri te da im je poslao policiju kako bi utvrdila jesu li zauzeli gradsko zemljište

'Predsjednik Josipović kontinuirano iznosi neistine o referendumu očito da skrene pozornost s nekih svojih afera', kazala je Željka Markić iz U ime obitelji, dodavši da spinove uz njega iznose HDZ, SDP i GONG. Tvrdi i da oni nisu za zabranu predizbornih koalicija, već zajedničkih kandidacijskih lista.

'Tražimo da svaka stranka predstavi svoj program i kandidate na samostalnoj listi. U tom slučaju koalicijski sporazumi bi se mogli ostvariti na bazi stvarnih rezultata', navela je Markić.

U ime obitelji navode da snižavanje izbornog praga s pet na tri posto ne bi dovelo do povećanja stranaka u Saboru, za što su prikazali dvije simulacije temeljene na izbornoj jedinici veličine Grada Zagreba u kojoj građani biraju 26 zastupnika. Prema njihovoj simulaciji, zastupnike bi u Sabor od 23 stranke dalo devet njih koje prelaze tri posto dok, prema simulaciji s izbornim pragom od pet posto i zajedničkim listama, zastupnike daje 15 stranaka, među kojima ima onih i s 0,5 posto glasova, a one s tri, četiri posto ne bi ušle u Sabor.

Smatraju da bi njihov prijedlog omogućio to da se 25 posto glasova ne izgubi, odnosno da se svaki četvrti ne baci u vjetar. Istaknuli su da su za pripremu ovog referenduma naišli na puno veće probleme nego što je to bio slučaj prilikom referenduma o braku te da su oni posebno bili izraženi u Splitu i Zadru.

'U Splitu smo zatražili 80 mjesta, a dobili smo samo četiri, pa smo stavili štandove na mjesta koja nam je odobrila Crkva. Nakon toga nam je gradonačelnik Baldasar poslao policiju da utvrdi je li nogica štanda stala na gradsko zemljište. U Zadru smo dobili odobrenje da štandovi mogu biti postavljeni samo do 17 sati, ali taj problem naknadno je riješen pa sada možemo biti ondje do 20 sati', istaknula je Markić.

Upitana koliko je sredstava dobila od Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, za provedbu referenduma, Markić samo priznaje da je udruga dobila donaciju, ali nije željela navesti u čemu i koliko, uz dodatak da će je udruga objaviti zajedno sa svim podacima iz drugih gradova. Kada? Nije navela.