NAKON FIJASKA U PARIZU

Josipović dobio mjesto za stolom na sastanku o Libiji

21.09.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u utorak je na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku sudjelovao na sastanku na visokoj razini posvećenom obnovi Libije.Na skupu su bili i američki predsjednik Barack Obama, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, te čelnik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil.

O budućnosti Libije govorio je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. 'Hrvatska je već dugo priznala prijelaznu vladu i dala u političkom smislu podršku pozitivnim procesima koji se tamo odvijaju. Kroz sudjelovanje naših časnika, koji su bili locirani u Italiji, dali smo prilog u savezničkim operacijama NATO snaga i tako smo pomagali pozitivne procese u Libiji', kazao je nakon skupa predsjednik Josipović.

'Sada kada ratne priče, nadam se, idu kraju Hrvatska će gospodarskim aktivnostima nastojati pomoći da zemlja što prije uđe u normalan život', rekao je Josipović, dodajući kako Hrvatska ima dobre odnose s prijelaznom vlašću, te da smo spremni pomoći u razminiranju i gospodarstvu.

Josipović je napomenuo da je ranije bilo nekih 'primjedbi i dilema' oko toga zašto Hrvatska nije bila pozvana na skup Prijatelji Libije u Parizu početkom rujna, na kojem je sudjelovalo 60 zemalja. 'Vidite da smo sad to ispravili pa smo zajedno sa saveznicima sudjelovali u tom razgovoru. Naravno, naš doprinos je u skladu s onim što možemo i vojno i ekonomski', rekao je hrvatski predsjednik.

Također je naglasio da ne samo u Libiji već i u drugim nekim zemljama odvijaju politički procesi važni ne samo za arapski svijet i za sjevernu Afriku, već i za cijeli svijet.

Odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara u New Yorku, Josipović se izjasnio u prilog što skorije objave teksta pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije.