NAKON KONZULTACIJA

Josipović dao zeleno svjetlo za novog ministra obrane

28.12.2010 u 17:41

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirajući rekonstrukciju Vlade nije želio ulaziti u ocjene imena koja su se našla u tim promjenama rekavši da on nije ni apologet ni kritičar Vlade nego njen partner, pa stoga ni ne ulazi u ocjene ministara. Zbog svoje ustavne pozicije pozitivnim je ocijenio imenovanje Davora Božinovića za ministra obrane

'Sastav Vlade je odgovornost premijerke, ona bira sebi tim kako najbolje misli. Ja svakom od novih i starih ministara želim puno uspjeha', rekao je predsjednik.

Naglasio je da u narednom razdoblju do kraja mandata Vladu očekuju važne zadaće, od kojih su najvažnije gospodarski oporavak, zaključenje pregovora s Europskom unijom i provođenje referenduma. 'Prema tome, to su prevažne zadaće i, evo, ja skupa sa svim hrvatskim građanima očekujem da Vlada vrlo efikasno i kvalitetno odradi taj posao', poručio je predsjednik.

Za Josipovića je posebno važna, u ovoj rekonstrukciji, promjena ministra obrane jer tu postoji takozvana podijeljena nadležnost između Vlade i predsjednika. Predsjednik daje mišljenje o imenovanju ministra obrane, tako da je još u ponedjeljak u dogovoru s premijerkom Jadrankom Kosor pozvao na razgovor kandidata za ministra Davora Božinovića. 'Imali smo jedan dulji razgovor u kojem me on uvjerio da je predan ostvarenju reformi u oružanim snagama i izvršenje ustavnih zadaća koje OS imaju', kazao je Josipović. Predsjednik je kao vrhovni zapovjednik nakon toga dao pozitivno mišljenje za imenovanje Božinovića ministrom obrane.

Predsjednik je komentirao i slučaj bivšeg premijera Sanadera, osumnjičenog zbog korupcije, čija je kuća u ponedjeljak bila pod opsadom policije zbog popisa njegove imovine, posebno umjetničke kolekcije.

'Pravna država svakoga pojedinca bez obzira je li on bivši premijer ili je sadašnji premijer ili je obični građanin tretira jednako', pojasnio je predsjednik. Za njega je posebno važno da postupak koji se trenutno vodi protiv Sanadera ne bude drukčiji od ijednog drugog postupka. 'Iznimno je važno da taj postupak koji se vodi protiv jednog od bivših najviših državnih dužnosnika bude proveden lege artis, bez utjecaja politike, u skladu sa zakonom, poštujući ustavna prava Ive Sanadera', rekao je predsjednik.