NAKON PRAVOMOĆNE PRESUDE

Josipović će 'izdajniku' Sanaderu oduzeti odličja?

14.06.2014 u 18:12

Bionic
Reading

Veleizdajnik Ivo Sanader, kako ga je komentirajući pravomoćnu presudu u jednoj riječi moralno osudio predsjednik Ivo Josipović, ostat će i bez odlikovanja

Naime, odluka je na predsjedniku države, ali mu imperativna zakonska odredba s obzirom na okolnosti sve i da ima argumenata ne ostavlja mogućnosti da drugačije postupi.

Prema članku 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, nositelju odlikovanja ono će se oduzeti u slučaju kad 'postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj', piše Večernji list


Podsjetimo, Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' i primanja mita od mađarskog MOL-a smanjivši mu zatvorsku kaznu s deset na osam i pol godina. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak smatra da je to potvrda da nisu bili zaštićeni nacionalni interesi kod prodaje Ine, dok je MOL razočaran takvom odlukom suda.

Na prvu nepravomoćnu presudu bivšem premijeru, donesenu u studenom 2012. žalili su se obrana i tužiteljstvo, a Vrhovni je sud njihove argumente saslušao na javnim sjednicama krajem ožujka i početkom travnja.

I dok je obrana tražila da se ukine presuda nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje, Uskok je u žalbi zahtijevao da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Obrana je u žalbenom postupku isticala da najspornijim smatra što je sud odbio niz njihovih svjedoka, a bezrezervno poklonio vjeru 'neistinitim iskazima' ljudi koji su teretili Sanadera.

Više pročitajte ovdje