DIP OBJAVLJUJE SLUŽBENE REZULTATE

Josipović bi Milanoviću već u petak mogao dati mandat za novu Vladu

JOSIPOVIĆ MILANOVIĆ

JOSIPOVIĆ MILANOVIĆ

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

DIP će na konferenciji za novinare u 11.30 objaviti potpune službene rezultate izbora. Prema zadnjem priopćenju DIP-a nakon prebrojanih svih glasova, Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS i HSU) pobjeđuje s 80 osvojenih mandata. HDZ ima 44 plus tri od dijaspore, HDSSB i Laburisti po šest, Nezavisna lista Ivana Grubišića dva mandata, a po jedan osvojili su Ruža Tomašić HČSP i HSS

Osam osiguranih mandata imaju manjine. Mandate su osvojili za srpsku manjinu Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović i Jovo Vuković. Za mađarsku manjinu mandat je osvojio Denes Šoja, za talijansku Furio Radin, a za češku i slovačku Vladimir Bilek. Za austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku mandat ima Veljko Kajtazi. Za albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu mandat je osvojio Nedžad Hodžić.

Kukuriku koalicija osvojila je većinu u osam izbornih jedinica, a HDZ s koalicijskim partnerima u dvjema izbornim jedinicama u Hrvatskoj i u dijaspori. Prema dosadašnjim nepotpunim izbornim rezultatima DIP-a, Kukuriku koalicija pobijedila je u 21 većem gradskom središtu, a HDZ je najviše glasova osvojio samo u Gospiću, tradicionalnoj utvrdi te stranke.

Ako je suditi prema najavi objave službenih rezultata, čini se da DIP zasad nema nijedno biračko mjesto na kojem bi se izbori morali ponoviti. Inače, datum eventualnih ponovljenih izbora je 18. prosinca.

U slučaju da doista ne bude ponovljenih izbora, postoji rok od 48 sati za prigovor Držanom izbornom povjerenstvu. Taj prigovor DIP mora riješiti u roku od 48 sati, a na to se rješenje može uložiti žalba Ustavnom sudu, ponovo u roku od 48 sati. Konačno, Ustavni sud u roku od 48 sati mora riješiti tu žalbu.

Rezultati izbora postaju službeni nakon što se iscrpe sva pravna sredstva za zaštitu biračkog prava ili proteknu rokovi za podnošenje prigovora, odnosno žalbe. To znači da bi, ne bude li ponovljenih izbora, rezultati postali službeni najkasnije 13. prosinca, a u tom bi slučaju krajnji ustavni rok za konstituiranje novog Sabora bio 1. siječnja 2012. godine.

Kako Novi list doznaje iz izvora bliskih Pantovčaku, ukoliko sve bude u redu, Josipović bi Milanoviću mogao dati mandat za sastav Vlade već u petak, a u SDP-u očekuju da se u tom slučaju novi Sabor i nova vlada konstituiraju već do Božića.

To bi bila najbrže konstituirana vlada od 2000. godine naovamo, otkad je na snazi aktualni izborni sustav.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi