U PRAŠKOJ

Još ove godine kreće gradnja sinagoge u Zagrebu

31.01.2012 u 08:57

Bionic
Reading

'Najveći plan koji smo si zacrtali u ovoj godini svakako je izgradnja sinagoge', rekao je Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, za Jutarnji list

Nova bi se sinagoga trebala graditi na zemljištu u Praškoj 7 gdje je bila prva sinagoga koja je srušena za vrijeme NDH. Nova bi sinagoga, kaže Kraus, bila manja i bila bi svojevrsni spomen na prvu sinagogu. Zemljište u Praškoj RH je Židovskoj općini vratila 1999. godine, no gradnja ni 13 godina poslije nije započela.

Kamen spoticanja posljednjih je sedam godina razjedinjenost židovske zajednice u Zagrebu koja se 2005. podijelila na Židovsku općinu Zagreb i Bet Israel okupljenu oko Kotel Da Donom. Godine 2006. s cijelim državnim vrhom dogovorena je izgradnja, no pozvan je i Bet Israel, pa je Židovska općina protestirala.

Ivo Goldstein iz Bet Israela pak kaže da je kamen spoticanja Židovska općina i da gradnja sinagoge pripada cijeloj židovskoj zajednici u Zagrebu. Dok se oni ne dogovore, vrijedno zemljište u Praškoj iznajmljeno je poduzetniku Jakovu Bienenfeldu, članu Židovske općine, koji za najam plaća 50 tisuća kuna, a lokaciju potom iznajmljuje hotelu Dubrovnik i još nekim tvrtkama za parkiranje.