Christiane Taubira

Još jedna kandidatkinja ljevice na francuskim predsjedničkim izborima

15.01.2022 u 15:18

Bionic
Reading

Bivša ministrica pravosuđa Christiane Taubira objavila je u subotu da će se natjecati na predsjedničkim izborima s ambicioznim i gotovo neostvarivim ciljem, okupljanjem razmrvljene ljevice prepune predsjedničkih kandidata

Taubira je rekla da želi odgovoriti na "gnjev" ljudi zbog "društvenih nepravdi" i donijeti programe koji bi uključili zaštitu mladih, socijalnu pravdu, ekologiju.

"Pandemija je razotkrila društvenu patnju koja je pogodila generacije", rekla je Taubira na skupu u Croix-Rousse, predgrađu Lyona, koje je odabrala simbolično jer je u tom mjestu počeo ustanak tkalaca svile u 19. stoljeću.

"Želim vladu koja će znati voditi dijalog umjesto da moralizira i patronizira", rekla je Taubira aludirajući na polemiku koju je izazvao predsjednik Emmanuel Macron najavom da želi "iznervirati necijepljene" protiv covida.

Tri mjeseca do predsjedničkih izbora francuska ljevica sada ima šest vodećih kandidata: osim Taubire tu su i radikalni čelnik Jean-Luc Mélenchon, ekologist Yannick Jadot, komunist Fabien Roussel, bivši ministar Arnaud Montebourg ipak razmišlja o odustajanju te gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo (stranka socijalista).

Ankete nijednom od tih kandidata ne daju više od 10 posto.

Aktualni predsjednik Emmanuel Macron nije još službeno istaknuo svoju kandidaturu no ankete predviđaju da će pobijediti već u prvom krugu kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen, koju sustiže Valérie Pécresse s desnice.

Christiane Taubira već je u prosincu nagovijestila da razmišlja o kandidaturi zbog pat pozicije u kojoj se našla ljevica, podijeljenija više nego ikad prije te je kazala da će sve svoje snage uložiti u to da se postigne jedinstvo.

Taubira (69) je bivša zastupnica iz Gvajane, francuske prekomorske regije gdje se istaknula borbom za zakon kojim bi se trgovina robljem priznala kao zločin protiv čovjčenosti te je radila i na zakonu kojim se dopušta istospolni brak i posvajanje djece za istospolne parove koji je konačno prihvaćen 2013.

Taubira se nada dobiti nominaciju za kandidatkinju ljevice na skupu od 27. do 30. siječnja, no problem je u tome što drugi kandidati ljevice na njemu odbijaju sudjelovati.