MRCVARENJE KRVAVE PLJAČKE FINE

Još jedna iznenađujuća presuda Vrhovnog suda

11.03.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Presudu za najbrutalniju pljačku u hrvatskoj povijesti, krvavu pljačku Fine u kojoj su 5. rujna 2005. u poslovnici Fine u Zvonimirovoj ulici ubijeni zaštitari Sokol Marića, Drago Renar i Stipe Mušan, u najvećem dijelu nedavno je ukinuo Vrhovni sud, jer su glavnoosumnjičeni osuđeni na temelju priznanja suučesnika koji su priznali djelo pa se branili šutnjom. Vrhovni suci su zaključili da su time osuđenima povrijeđena ljudska prava, piše Jutarnji list

Riječ je o drugome postupku za tu pljačku, jer je u prvome postupku policija za to djelo isprva bila osumnjičila potpuno krive ljude, podsjeća Jutarnji list.

Presude su ukinute Dubravku Žugelju, koji je bio nepravomoćno osuđen na 40 godina kao osoba koja je kalašnjikovom pobila zaštitare, zatim Anti Rosi, navodnom organizatoru pljačkaške bande koji je u bijegu te je u odsutnosti bio osuđen na šest godina, Fehku Imamoviću, koji je zbog četiri druge pljačke bio osuđen na osam godina zatvora, Mariju Paliću, koji je za ista djela dobio pet godina, te Jurici Tumapaku, koji je dobio četiri i pol godine. Vrhovni sud je produljio pritvor Žugelju, a maksimalno u Remetincu može ostati do listopada.

Osuđujuće presude su potvrđene pokajniku Ivanu Boršiću koji je dobio 10 godina, kao i Ivanu Štrku koji je također dobio 10 godina te Draženu Elčiću koji je dobio šest godina zatvora.

Podsjetimo, pravni stručnjaci posljednje odluke Vrhovnog suda uglavnom ocjenjuju kao presedanske. Recimo, odluka o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj nazvana je pravosudnom mini-revolucijom, kao i ona u slučaju vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe.

Tekst u cijelosti pročitajte OVDJE