SVE KONTROVERZE SLUČAJA

Mustač izazvao mini revoluciju

10.03.2014 u 15:42

Bionic
Reading

Odluku Vrhovnog suda da udovici Stjepana Đurekovića, tj. njezinim odvjetnicima dopusti da bude stranka u postupku o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj te slanje ovog predmeta na početak, odvjetnik Siniša Pavlović ocijenio je kao 'mini revoluciju'. Novu odluku o mogućem izručenja Mustača neće donositi Županijski sud u Velikoj Gorici koji je početkom godine odlučio da ga ne treba izručiti, već će predmet preuzeti neki drugi sud

Županijski sud u Velikoj Gorici zatražio je od Vrhovnog suda da odredi drugi sud koji će postupak voditi. Pretpostavlja se da je razlog tome činjenica da oni ne mogu formirati novo sudsko vijeće za ovaj predmet zbog malobrojnosti sudaca.

Pavlović pretpostavlja da bi nova odluka o Mustaču trebala biti donesena do kraja ožujka kada istekne rok o izručenju prema Europskom uhidbenom nalogu. Naime, prvotni je rok 60 dana. On je istekao 1. ožujka, a u posebnim okolnostima rok može biti produljen za još 30 dana.


Pavlović, kao zastupnik Gizele Đureković čiji je suprug likvidiran 1983. u Njemačkoj, zadovoljan je odlukom Vrhovnog suda, a pogotovo njezinim obrazloženjem. Naime, nakon što je Županijski sud u Velikoj Gorici odbio Mustača izručiti Njemačkoj, DORH je propustio žaliti se na tu odluku iako bi u ovakvim predmetima trebao biti produljena ruka njemačkih tužitelja.

Tim presedanom, DORH je propustio zaštiti i žrtvu. Vrhovni sud je pak ispravio tu pogrešku, predmet vratio na početak, a u obrazloženju objasnio kako se hrvatski propisi mogu primjenjivati samo u skladu s propisima Europske unije.

Prihvaćanjem Gizele Đureković kao stranke u postupku izručenja Mustača, Vrhovni sud dopustio je žrtvi da se brani sama kada već njezine interese nije zastupao DORH. Pavlović je time ugodno iznenađen, jer je Vrhovni sud primijenio Europsku konvenciju o temeljnim ljudskim pravima. 'Prihvatili su i naš stav da Županijsko državno odvjetništvo nije odradilo svoj posao, a da je bilo dužno postupati tako da se postigne svrha pravne suradnje s Europskom unijom', objasnio je Pavlović na konferenciji za medije.

'To je mini revolucija jer su imali na umu svrhu zbog koje je neki zakon donesen, a ne samo ono što je u zakonu', dodao je.  Napomenuo je da je ovaj slučaj bitan za cijeli niz predmeta u kojima se žrtve stavlja u poziciju u kojoj ne mogu zaštiti svoja prava.

Na naše pitanje bi li osoba koja je u Državnom odvjetništvu donijela takvu odluku da se ne žali na odluku o neizručenju trebala na neki način biti sankcionirana, Pavlović kaže kako to pitanje treba postaviti upravo DORH-u. 'To jesu nejasnoće i kontroverze ovoga postupka. Naime, ŽDO je tražio prvo istražni zatvor za Mustača nakon uhićenja, da bi nakon 10-12 dana okrenuo ploču za 180 stupnjeva', poručio je.

Zaključuje kako ne želi prejudicirati ničiju krivnju, nego želi 'samo da oni za koje postoji sumnja da znaju odgovore na neka pitanja, te odgovore i daju'.