LOŠI UVJETI U NEDEŠĆINI

Još jedan dom za psihički oboljele pred zatvaranjem

18.09.2012 u 14:54

Bionic
Reading

Dom za psihički oboljele odrasle osobe u Nedešćini mogao bi se, kako neslužbeno doznaje Glas Istre, zatvoriti zbog loših materijalnih uvjeta utvrđenih inspekcijskim nadzorom. Takvu odluku, ili pak onu o ulaganju u adaptaciju zgrade i soba, uskoro bi trebalo donijeti Ministarstvo socijalne politike i mladih

Od nadležnih se još uvijek očekuje odgovor na novinarski upit o tome gdje bi, u slučaju radikalnog rješenja, bilo smješteno 75 korisnika, koliko ih boravi u Nedešćini, ali i gdje bi završila 32 djelatnika doma.

Pitanje problematičnih ustanova u sustavu socijalne skrbi otvorio je nedavni slučaj zatvaranja privatnog doma za odrasle psihičke bolesnike u Breznici Đakovačkoj, gdje je inspekcija sedam godina upozoravala na zanemarivanje štićenika, odnosno neljudske uvjete u kojima su živjeli. Javna ustanova u Nedešćini, međutim, daleko je od te zastrašujuće priče, no kontrolori su, kako je potvrdila Glasu Istre njegova ravnateljica Bruna Licul, ustanovili da uvjeti stanovanja ne zadovoljavaju propise.

U nedešćanskom domu problem je kuhinja koja ne udovoljava HACCP standardima. Smještena je u podrumu na relativno maloj površini u odnosu na onu koju zahtijevaju postroženi kriteriji. Za sanacijom vapi i ruinirana fasada, kupaonice te terase koje zbog slabe izolacije propuštaju, pa su stropovi vlažni u desetak od ukupno 40 soba.

'Uz malo ulaganja ova zgrada, vrijedna ne samo materijalno, već i društveno, mogla bi se dovesti u red. Kuću ne čini vanjština, nego njezini ljudi! U Breznici Đakovačkoj imali su lijepu fasadu, no ono važnije nije štimalo', kaže Licul.


'Nije se mislilo na štićenike već kako spasiti vlasnike doma od financijske propasti'

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je danas u Hrvatskom saboru kako činjenica da nadležna tijela nisu reagirala na negativne inspekcijske nalaze iz Doma za odrasle psihički bolesne osobe u Breznici Đakovačkoj svjedoči o tome da nije bilo političke volje poboljšati stanje.‘Očito je inspekcija čekala političku volju jer je riječ o 120 štićenika koje je trebalo negdje zbrinuti, što smo mi napravili, a što nije posao inspekcije nego političkih tijela’, odgovorila je Opačić SDP-ovoj zastupnici Gordani Sobol na aktualnom prijepodnevu.

Zastupnicu je zanimalo hoće li biti realizirane kaznene prijave koje je inspekcija podnosila zbog lošeg tretmana prema štićenicima tog doma, i to ne samo protiv odgovornih osoba u domu, već i nadležnih u bivšem Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi koji na inspekcijske nalaze nisu reagirali.Opačić je istaknula da su inspekcije punih sedam godina s negativnim nalazima sustav socijalne skrbi upozoravale o dramatičnom stanju u tom domu, da su podnosile i kaznene prijave, ali da one nikada nisu realizirane.‘Išlo se na ruku privatnoj osobi i spašavalo ju se od kreditne propasti, a ne na dobrobit štićenika’, kazala je.

Opačić je izvijestila kako je njezino ministarstvo u razgovorima s Istarskom županijom o tome kako financijski pomoći Domu za psihički oboljele odrasle osobe u Nedešćini, odnosno za što bolje prostorne uvjete tamošnjih štićenika, a pomoć će se tražiti i od sponzora.‘Naš je interes prije svega zaštititi više od 20.000 korisnika sustava socijalne skrbi, prva poruka je pomoć štićenicima, a druga da ovako u sustavu više ne ide’, poručila je.