POSLA IMA PA NEMA

Još 90 splitskih škverana na čekanju

01.03.2011 u 14:28

Bionic
Reading

U iduća dva tjedna iz Brodosplita, najvećeg hrvatskog brodogradilišta, na čekanje odlazi još 90 radnika, službeno je potvrđeno iz ove tvrtke

Uz 286 radnika koji su tijekom veljače poslani kućama, ukupan broj škverana izvan radnog procesa do 15. ožujka popet će se na 376, a nije isključeno ni da će se i dalje povećavati.

Premda je Europska komisija prošlog tjedna objavila da ukida zabranu ugovaranja gradnje novih brodova, do samog početka fizičkog rada ipak treba proći koji mjesec, a odluka je da se besposleni radnici upute izvan kruga tvrtke. Primat će prosjek svoje plaće za protekla tri mjeseca.

No za razliku od proteklih nekoliko mjeseci, u splitskom škveru više ne vlada nervoza: u završnoj fazi su pregovori o gradnji čak devet brodova, naziru se i ugovori o izradi pet ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu, pa bi posla trebalo biti za idućih nekoliko godina. Čak i za sve radnike koji završe na čekanju, oni će se postupno pozivati natrag na posao.

Predsjednik Uprave Brodosplita Srđan Kovač, koji se može pohvaliti da je preokrenuo trend i počeo proizvoditi brodove bez gubitaka i bez državnih subvencija, zarekao se da više neće sklapati ugovore koji bi brodogradilištu donosili gubitke. Čini se, eto, da se ipak može kad se hoće.