sigurnosna zona

Jordanski kralj protiv okupacije dijela Gaze: Uzrok krize nijekanje prava Palestinaca

13.11.2023 u 19:03

Bionic
Reading

Jordanski kralj Abdulah protivi se planovima Izraela da okupira dijelove Gaze ili uspostavi sigurnosne zone unutar enklave, smatrajući da je uzrok krize izraelsko nijekanje "legitimnih prava" Palestinaca, prenijeli su u ponedjeljak jordanski državni mediji.

U komentarima u kraljevskoj palači, kralj je visokim političarima rekao da "vojno ili sigurnosno rješenje" za sukob Izraela i Palestinaca nije moguće.

Rekao je da Izrael ne bi smio ratom razoreni Pojas Gaze odsijeći od ostatka palestinskih teritorija.

Kralj je rekao političarima da je "uzrok krize izraelska okupacija palestinskih teritorija i nijekanje legimitnih prava Palestinaca".

"Rješenje počinje odande i bilo koji drugi put osuđen je na neuspjeh i još ciklusa nasilja i uništavanja", rekao je.

Abdulah je rekao da već dugo upozorava na izraelska kršenja prava na Zapadnoj obali, s kojom Jordan dijeli granicu, i da bi napadi židovskih doseljenika na palestinske civile mogli "proširiti sukob i gurnuti regiju u ponor".

Jordan je dom velikog broja palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka koji se boje da bi Izrael mogao masovno protjerati Palestince s okupirane Zapadne obale, gdje su napadi izraelskih doseljenika na Palestince naglo porasli od Hamasova napada na jug Izraela 7. listopada.

Abdulah je ovaj mjesec rekao da je jedini put prema trajnom miru obnova pregovora o neovisnoj palestinskoj državi uz Izrael. Pregovori o rješenju s dvije države uz posredovanje SAD-a zamrznuti su gotovo deset godina.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'