PRVA SLIKA BELGIJSKOG KOLJAČA

Joker još nije rekao ni riječ, samo se ceri

25.01.2009 u 15:58

Bionic
Reading

Kim de Gelder (20) optužen je za ubojstvo devetomjesečnog Leona Garcije, šestomjesečne Corneel Vermeir i 54-godišnje odgajateljice Marite Blinderman te za ranjavanje još desetero djece i dvije odgajateljice u jaslicama u Dendermondeu na zapadu Belgije

DENDERMONDE - Masakr u jaslicama De Gelder je počinio lica obojanog u bijelu boju s crnim kolutovima oko očiju, zbog čega je dobio nadimak Joker.

De Gelder potječe iz Sint Niklaasa, gradića udaljenog nekoliko kilometara od mjesta zločina. Zbog mogućnost da ga napadnu bijesni građani i roditelji masakrirane djece, De Gelder je smješten na sigurnu lokaciju podalje od Dendermondea.

Izjave svjedoka

Jan Kerkhofs, zamjenik državog tužitelja, rekao je da je De Gelder bio nezaposlen i introvertiran, pa ga tako ni susjedi nisu dobro poznavali. Živio je u stanu na prvom katu s balkonom u u mirnoj uličici Sint Niklaasa. Policija je zaplijenila Jokerovo osobno računalo.

Prema zasad dostupnim informacijama, Joker nema kriminalni dosje niti su evidentirani njegovi psihički problemi.

Policija vjeruje da je Joker imao razrađen plan napada. Tijekom višesatnog ispitivanja nije rekao nijednu riječ, već se samo nekoliko puta nacerio istražiteljima. Nastoji se sa sigurnošću utvrditi je li Joker planirao napasti i djecu u dvije obližnje škole.

Istražitelji su otkrili kutiju s oružjem, u kojoj su bila tri noža, sjekira i replika pištolja.

Joker je ušetao u jaslice kroz nezaključana vrata na bočnoj strani zgrade, koja su inače koristili samo roditelji koji su s djecom kasnili u jaslice. Sudeći prema tome, Joker je izvjesno vrijeme promatrao zgradu, a potom je krenuo u 15-minutni napad.

Svjedoci kažu da je Joker prošao pokraj starijih beba i ciljano se okomio na najmlađe, zabijajući nož u njihove glave i vratove. 'Krvi je bilo posvuda', rekao je policajac.

Sin ubijene odgajateljice, inače webmaster za belgijski nogometni klub Bruges, među prvima je odao počast žrtvama na ulazu u jaslice. 'U životu obično dajemo i primamo, ali ona je uvijek davala, sve do smrti', rekao je Quinton o svojoj majci, čije je tijelo nađeno nad dječjim krevetićima na koje je legla i raširila ruke da zaštiti mališane.

Od 21 djeteta koje je tog kobnog jutra bilo u jaslicama, samo devet je ostalo neozlijeđeno.