'manjkav u temeljima'

Johnsonova 'konačna ponuda' neće biti prihvaćena u Bruxellesu

02.10.2019 u 13:03

Bionic
Reading

osljednji britanski prijedlog za Brexit, kakav je predstavljen u medijima, "manjkav je u temeljima" i neće proći, rekli su u srijedu EU diplomati i dužnosnici, dodavši kako je još jedna odgoda britanskog izlaska vrlo vjerojatna ako će to biti konačna ponuda Londona

"Ovaj prijedlog je manjkav u temeljima", rekao je dužnosnik Europske unije u osvrtu na napise britanskih medija o tome što će premijer Boris Johnson u konačnici ponuditi Bruxellesu kako bi dobio dogovor prije izlaska 31. listopada.

"Ako je to 'uzmi ili ostavi', možda je bolje da zatvorimo tu knjigu i počnemo razgovarati o načinima odgode", dodao je dužnosnik.

Istaknuo je kako Francuska i Njemačka, najmoćnije preostale članice EU-a, neće stvarati pritisak na Irsku da prihvati britanski prijedlog, a koji će utjecati na trenutno otvorenu granicu sa Sjevernom Irskom.

Preostalih 27 članica EU-a neće odbiti britanski zahtjev za odgodom izlaska jer ne žele biti odgovorne za neuspjeh pregovora, otkriva dužnosnik.

"Ako žele napraviti glupost, to treba u potpunosti biti njihova odgovornost", istaknuo je.

"EU neće nikada izgurati Veliku Britaniju, Unija neće nikada zatvoriti vrata".

Bruxelles je više puta tražio od Britanaca da donesu "pravne i operativne" prijedloge za promjene koje Johnson želi u odnosu na dogovor koji je s EU-om postigla njegova prethodnica Theresa May, no koji je britanski parlament više puta odbio.