AMERIKANCI KAO ISLAMSKI TERORISTI

'Jihad Jane' nije iznimka, nego trend

11.03.2010 u 13:58

Bionic
Reading

Ako je suditi prema razvoju slučaja 46-godišnje Amerikanke iz predgrađa Philadelphije, Colleen LaRose, javnosti puno poznatije kao 'Jihad Jane', čini se da taj slučaj nije izoliran nego se radi o rastućem trendu u SAD-u

Ta je sredovječna žena, naime, samo jedan u nizu opasnih primjera kako islamski fundamentalisti i radikali uz pomoć interneta regrutiraju američke državljane kako bi isti pomagali, organizirali i izvršavali terorističke napade.

Kako navodi USA Today, u samo godinu dana Colleen LaRose je od prosječne sredovječne Amerikanke putem interneta stvorila potpuno novu osobnost, onu opasne i radikalne teroristice spremne uzeti tuđi, ali i vlastiti život kako bi ispunila svoje luđačke fantazije.

Konkretno, 'Jihad Jane' je, prema navodima federalnih istražitelja i tužitelja, internetom intenzivno komunicirala s najmanje tri javnosti još uvijek nepoznate osobe koje su sudjelovale u zavjeri, od kojih joj je jedna od tih osoba izričito rekla da 'ode u Švedsku… i ubije' švedskog državljanina, kojeg su naknadno istražitelji identificirali kao karikaturista Larsa Vilksa, čiji je jedini 'zločin' bio crtanje karikatura s likom islamskog proroka Muhameda.

'Samo će me smrt spriječiti sada kada sam tako blizu svom cilju!' napisala je 'Jihad Jane' u e-mailu poslanom 30. rujna prošle godine, navode sudski izvori.

Colleen LaRose trenutno se nalazi u pritvoru, a optužena je za sudjelovanje u uroti za pomoć teroristima. Bude li osuđena, prijeti joj doživotni zatvor.

No, slučaj 'Jihad Jane' samo je posljednji u nizu sličnih slučajeva koji su potresli američku i svjetsku javnost. Naime, u nizu nedavno otkrivenih američkih simpatizera i pomagača islamskog terorizma ključnu je ulogu odigrao internet, odnosno web stranice na engleskom jeziku s radikalno islamističkim sadržajem koje promoviraju nasilni 'sveti rat' odnosno džihad protiv Zapada.

Da stvar bude još gora, prema istraživanju Zaklade NEFA (Nine Eleven/Finding Answers), dotične su web stranice tokom godina 'sazrele' od svojevrsnih 'fan siteova' islamističkih radikala do ozbiljnih izvora militantne ideologije, ali i do mjesta za organizaciju i dogovor oko konkretnih terorističkih napada.

Primjera konkretnih pokušaja napada koji su dogovoreni uz pomoć takvih web stranica u zadnje vrijeme nije malo. Tako su se u tom društvu našli Najibullah Zazi, vozač shuttlea u zračnoj luci u Denveru optužen za planiranje napada na njujorški sustav javnog prijevoza, major američke vojske Nidal Hasan koji je u Fort Hoodu u Texasu u luđačkoj pucnjavi ubio čak 13 svojih kolega, ali i Umar Farouk Abdulmutallab, Nigerijac koji je pokušao raznijeti zrakoplov iznad Detroita prošlog Božića.

Prema dosadašnjim podacima iz istrage o 'Jihad Jane', dotična je koristila internet kako bi regrutirala žene i muškarce za ubojite ciljeve radikalnih islamista, a sudski dokumenti otkrivaju da je i sama željela postati 'mučenica'.