RAZBIJANJE MITOVA

Jesu li svi Židovi bogati?

04.02.2013 u 07:10

Bionic
Reading

Jeste li znali da svaki peti Židov u New Yorku živi u siromaštvu? Ako niste, niste jedini. Uobičajeni stereotip širom svijeta je taj da su 'Židovi bogati'. Raskrinkavanjem ovoga klišeja bavi se dokumentarac 'Jew got money'

Činjenica je, naravno, da je uvijek bilo i uvijek će biti siromašnih Židova. Autor dokumentarca Sasha Andreas nije Židov koji je o ovoj temi odlučio snimiti dokumentarac nakon što je u njegovoj domovini Francuskoj otet, mučen i ubijen mladić koji se zvao Ilan Halimi, jer su banditi pretpostavili da 'ima novca' jer je Židov. Andreas navodi da siromašni Židovi nisu samo pripadnici ortodoksne vjerske zajednice u New Yorku, gdje živi najviše pripadnika toga naroda izvan Izraela, nego i starije osobe koje su preživjele Holokaust i ostale bez rodbine, kao i Židovi s područja bivšeg Sovjetskog Saveza koji su emigrirali u SAD nakon raspada te države i, naravno, osiromašene obitelji koje, kao i mnogi drugi danas, pate zbog posljedica financijske krize.

I dok su gotovo nevidljivi za javnost, to ne znači da ne traže pomoć da bi preživjeli. Mnogo je javnih kuhinja koje služe košer i drugih židovskih dobrotvornih ustanova. Bitno je naglasiti da one pomažu svima bez obzira na religiju. Autorov je cilj ovim dokumentarcem razbiti stereotip da 'Židovi imaju para' koji je povezan s antisemitizmom.
Na svoje iznenađenje, otkrio je da je siromaštvo tabu i kod samih Židova te je imao mnogo problema u pronalaženju sugovornika.

'Smatrao sam da će biti lakše, jer dokumentarac na ovu temu nikad prije nije snimljen i vjerovao sam da će ljudi biti sretni kada vide da se s tim netko konačno bavi, ali mnogi nisu željeli sudjelovati', kazao je on. Bilo im je drago što će dokumentarac zauzeti stav iz naslova, ali ostalo nije bila njihova briga.
Nakon pet godina nastojanja, uspio je sastaviti 40-minutni dokumentarac koji je samostalno financirao skromnim sredstvima i sada traži distributere i festivale koji su zainteresirani prenijeti poruku do publike.

Nema razloga zašto bi židovsko siromaštvo bilo tabu. Ne samo da ta priča hrani antisemitizam, nego i umanjuje moguću svotu do donacija koja im je prijeko potrebna. Filantropija i dobrotvorstvo duboko je ukorijenjeno u židovskoj kulturi, ali mnogi imućni Židovi ignoriraju činjenicu da je i mnogim pripadnicima vlastite zajednice potrebna pomoć, smatraju u Huffington postu.