UKAZAO SE SAMO ŠEKS

Jesu li HDZ-ovci bojkotirali Josipovićevu svečanost?

26.06.2014 u 15:30

Bionic
Reading

Gotovo svi viđeniji političari i državni dužnosnici sjatili su se sinoć na svečanost povodom Dana državnosti koju je u zagrebačkom HNK-u organizirao predsjednik Ivo Josipović. Vlada i SDP bili su predstavljeni kroz najviše dužnosnike, no neki su zamjerili što se u tom smislu glavna oporbena stranka, HDZ nije pretjerano iskazala

'Bio na sinoćnjem koncertu u HNK-u, povodom Dana državnosti. Predsjednik Ivo Josipović je dodijelio državna odlikovanja uglavnom mladim ljudima. HDZ-ovi predstavnici su bojkotirali svečanost. Mislim da je to bilo krajnje neprimjereno i nepristojno', napisao je na svom Facebook profilu HNS-ov Goran Beus Richembergh.

I doista, iako su se, primjerice, SDP-ovi potpredsjednici Sabora pojavili na svečanosti, HDZ-ovih nije bilo. Izostao je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. HDZ je na svečanosti tako predstavljao samo Vladimir Šeks.

Iz HDZ-a nam objašnjavaju da je dio visokih stranačkih dužnosnika bio na putu, poput potpredsjednika Sabora Željka Reinera i predsjednika stranke Karamarka, ili je dio imao već ranije ugovorene obveze.

Slična situacija kao na Josipovićevoj svečanosti dogodila se u jučer ujutro, kada je HDZ-ovo izaslanstvo polagalo vijence povodom Dana Državnosti. Naime, izaslanstvo je predvodio potpredsjednik stranke Marijan Coner, a od poznatijih stranačkih dužnosnika tu su još bili predsjednik Kluba utemeljitelja Milan Kovač te zamjenik glavnog tajnika Damir Sesvečan.

'Obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u našoj povijesti: Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. proglasio je RH suverenom i samostalnom državom. Važno je naglasiti da je odluka donesena bez zastupnika komunističke partije. SKH/SDP-u nije bilo stalo do stvaranja države i sve ono što nam se danas događa je uzročno-posljedično vezano upravo s ponašanjem tadašnjih zastupnika. Povijest se nastavlja: izostanak obilježavanja i slavlja, kao i katastrofalno gospodarsko stanje, slika su upravo njihovog htijenja da u Hrvatskoj bude što gore. Ili da Hrvatske uopće nema', rekao je jučer ujutro Coner.

No obilježavanja je ipak bilo i to kroz svečanost u organizaciji Ureda predsjednika. Kako doznajemo, pozivi su slani predsjedniku HDZ-a (koji se ispričao), potpredsjednicima Sabora iz HDZ-a, predsjednicima saborskih odbora, no ukazao se samo Vladimir Šeks. Doduše, na svečanosti su bili i generali Pavao Miljavac i Marinko Krešić, koji su članovi HDZ-a, no tamo su bili kao vojna lica, a ne stranački članovi.

Pored Šeksa sjedila je i bivša HDZ-ovka Jadranka Kosor, a iz bivših HDZ-ovih struktura bila je i Bianca Matković, nekadašnja predstojnica Ureda predsjednika Vlade Ive Sanadera i ministrica bez portfelja u njegovoj Vladi.

Iako je formalno članica HDZ-a, Matković danas nije u vrhu stranke i u javnosti se rijetko pojavljuje. Od svjedočenja na sudu bivšem premijeru gotovo da je nema ni za vidjeti. Matković se danas bavi privatnim biznisom, ima tvrtku Morium koja se između ostalog bavi konzultantskim poslovima, pomaganju prvenstveno izvoznicima u izlasku na strana tržišta.

Tvrtka joj se bavi i na pripremama projekata za povlačenje novca iz EU fondova, privlačenjem stranih investicija, ali i guranjem domaćih modnih brendova okupljenih oko Cro-A-Portea na europsko tržište. O svojim poslovima Matković nije željela razgovarati, ali iz njoj bliskih krugova doznajemo kako velik potencijal vidi u opravama za crveni tepih i večernjim haljinama te da se u skoroj budućnosti u inozemstvu može očekivati revija domaćih modnih dizajnera. Sve to je, kažu nam upućeni, nastavak gospodarske diplomacije na kojoj je radila dok je bila u Vladi RH.