e-građani

Jeste li znali da za vađenje putovnice i vozačke uopće ne morate ići na šaltere? Naravno, to će vam naplatiti

20.03.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova savjetuje građanima da već sada zamijene istekle osobne dokumente, odnosno podnesu zahtjev za izradu novih

U Studiju 4 HRT-a gostovao je načelnik Sektora za upravne poslove i državljanstvo Zdravko Modrušan.

Savjetovao je građanima da koriste sustav e-građani. 'Tako mogu bez čekanja podići neke dokumente. Ne sve. Osobna iskaznica je osnovna iskaznica koju svi građani iznad 18 godina moraju imati sa sobom. Nju ne možemo dignuti putem sustava e-građani, ali možemo prevenirati da ranije dođemo na šaltere i da samo nju dižemo. Ako smo nju dignuli unazad godinu dana, onda možemo putem sustava e-građani dignuti vozačku dozvolu, odnosno putovnicu pa čak i da nam je dostave na kućnu adresu. Znači za putovnicu i vozačku dozvolu uopće ne moramo ići na šaltere', istaknuo je.

Dodao je da i u slučaju da uzmemo broj na redomatu, mi možemo predati zahtjev i za putovnicu i za vozačku dozvolu i onda opet tražiti da nam dođe na kućnu adresu. 'Doduše, moramo upozoriti gledatelje da se to plaća. Mislim da je cijena 3,98 eura. Znači oko 30 kuna i Hrvatska pošta vam to dostavi na kućnu adresu. Ponovio je da se to odnosi samo za putovnicu i vozačku dozvolu. Po osobnu iskaznicu moramo doći jer uvijek moramo ostaviti otiske prstiju. Kad podignemo osobnu iskaznicu nove generacije tu imamo jedinstveni broj osiguranika tako da nam to zamjenjuje i zdravstvenu iskaznicu', naglasio je.

Nova isprava

'Nova hrvatska osobna iskaznica je među najzaštićenijima na svijetu. Pomoću nje možemo ići na sustav e-građana, možemo od kuće, preko mobilne aplikacije, s telefonom rješavati puno toga. I plaćati račune i putem sustava e-građani rješavati potvrde o prebivalištu, potvrde za dječji vrtić ili dokazivanje gdje živimo. Ne moramo na šalter, nego sve možemo putem aplikacije ili sustava e-građani. Na stranicama MUP-a su upute kako se ulazi, kako se logira i kako se radi. Mislim da smo napravili velik iskorak da smanjimo gužve na šalterima. Međutim, ne koristimo svi to. Možda naši stariji građani to ne koriste, ali zato njima prepuštamo šaltere. Mi mlađi možemo to rješavati putem kompjutera, istaknuo je.

Kazao je da je Sabor na početku pandemije donio zakon da svi dokumenti vrijede do kraja proglašenja pandemije, odnosno 30 dana od završetka.

'Istekla je 221.387 osobnih iskaznica i 330 tisuća putovnica i 70 tisuća vozačkih dozvola. Zbog očekivanih gužvi pozivamo građane ili da koriste sustav e-građani ili da na vrijeme odu po svoje dokumente', rekao je. 'Još jedna prednost za vozačke dozvole i putovnice jest da se ne treba dizati i podnositi zahtjev po mjestu prebivališta', istaknuo je. 'Međutim osobnu iskaznicu morate prema mjestu prebivališta o preuzeti i predati baš vi osobno, ne može nitko ni dobiti punomoć', dodao je.

  • +10
Policija pozvala građane da zamijene istekle osobne iskaznice kako bi se izbjegle gužve Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec

E-redomat Još jedna novina je e-redomat. 'Na papiriću s brojem koji dobijete do čekate u redu postoji i kod. Putem mobitela možete vidjeti kad ste na redu, ne morate nužno fizički biti u prostoriji i čekati sa svima. Osim toga putem istog sustava možete se naručiti u određeno vrijeme, naravno ako je slobodno. Ponuđeni su slobodni termini i to funkcionira', istaknuo je.

Rekao je da se s dolaskom Schengena promijenilo to da nitko neće pregledavati dokumente pri prelasku granica, ali i naglasio da to ne znači da možemo na put bez dokumenata. Također, ako neki istekli dokumenti vrijede u Hrvatskoj to ne znači da će vrijediti i u drugim zemljama. Znači, ako idete u drugu državu istekli dokumenti neće vrijediti', istaknuo je.

Što se tiče zračnog prijevoza Modrušan preporučuje putovnicu. 'Jer imate brze prolaske, a oni su namijenjeni samo za putovnice', rekao je.

Dodao je da se radi i na e-vozačkoj. 'U slučaju da niste napravili novu, kad istekne ovih 30 dana vaša će osobna biti nevažeća. Nije nam cilj kažnjavati, nego da vas upozorimo da je to za vaše dobro jer ne možete bez nje ništa napraviti', rekao je.

Izrada dokumenata košta kao i prije 12,13 godina. 'MUP ne uzima nikakve novce, sve ide za izradu dokumenata', kazao je. 'I oružanim listovima je istekao rok. Imamo oko 50, 60 tisuća lovaca koji imaju oko 100.000 dokumenata, a 20.000 će isteći. Apeliramo da svi pogledaju svoje dokumente i izbjegnu gužve', poručio je.