PROGNOZE NAJAVLJUJU

Jesen će biti toplija, a siječanj i veljača hladniji od prosjeka

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 29.09.2011 09:53
  • Objavljeno 29.09.2011 u 07:00
jesen

jesen

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/VLM/PIXSELL

Sezonske prognoze nisu pouzdane kao kratkoročne, ali posljednjih godina i one pokazuju znatan napredak

Tako se ovogodišnje iznadprosječno toplo ljeto prognoziralo još zimus. No bilo je i slučajeva kad su prognoze upućivale na hladnoću, kao primjerice prošloga siječnja, a bilo je toplo. Budući da su to prognoze za cijele mjesece, a ne za pojedine tjedne, na temelju njih nije mudro planirati godišnji odmor, skijanje i slično.

Poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kaže da su sezonske prognoze ipak tu da ih koristimo, a prema podacima velikih meteoroloških centara koji ih računaju, kao što je primjerice onaj u Readingu, u Velikoj Britaniji, nakon rekordno toplog rujna može se očekivati i iznadprosječno topao, ali nešto vlažniji listopad i prosinac, uz vjerojatnost pozitivnog odstupanja veću od 70 posto. 'Studeni i ožujak vjerojatno će biti unutar granica prosjeka, a za siječanj i veljaču izglednije je pak da će biti barem malo hladniji od klimatološkog srednjaka, osobito siječanj', objasnio je Vakula.

Prosječne temperature u listopadu se inače kreću od 10 do 11 °C, a na Jadranu od 14 do 18 °C. U tom mjesecu u unutrašnjosti obično padne od 60 ml na istoku Hrvatske do 80 ml oborina na zapadu. Izuzetak su gorski predjeli u kojima mjestimično bude i preko 100 ml oborina. Na Jadranu prosječno u listopadu padne od 70 do 130 ml kiša, na sjevernom i nešto više. Ondje je to i jedan od najkišnijih mjeseci u godini.

Za studeni dugoročne prognoze ukazuju i na veću vjerojatnost ciklonalne aktivnosti. To bi značilo da možemo očekivati veći broj oblačnijih i kišnih dana. Statistički, prvi snijeg u nizinskom dijelu Hrvatske padne oko ili nakon 20. studenog, a ukoliko se ostvari prosječan studeni, to bi se moglo dogoditi i ove godine. Prosječna mjesečna temperatura za studeni u unutrašnjosti iznosi oko 5 °C, a na Jadranu od 10 na sjevernom do 14 °C na južnom dijelu. Prosječna količina oborina za studeni na kopnu se kreće od 60 na istoku do 85 ml na zapadu, u gorju i više. Na Jadranu padne od stotinjak ml na području Dalmacije, do gotovo 200 ml na sjevernom Jadranu.

Siječanj i veljača, koji bi ove zime mogli biti nešto hladniji od prosjeka, i inače su statistički najhladniji mjeseci u Hrvatskoj.

Premda pouzdanost prognoza za šest mjeseci unaprijed još nije dovoljno velika da postanu odlučujući čimbenik pri donošenju odluka za godišnji odmor ili neke druge aktivnosti, nekome možda ipak pomognu...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi