PUNI SE REMETINEC

Jednomjesečni pritvor Zrniću Marinoviću

21.01.2011 u 20:50

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud odredio je večeras jednomjesečni istražni zatvor zadarskom poduzetniku Mihi Zrniću Marinoviću, vlasniku tvrtke 'Odlagalište sirovina' koji je, kako se neslužbeno doznaje, pod istragom zbog poslovanja s Fondom za zaštitu i energetsku učinkovitost čiji je bivši direktor Vinko Mladineo jedan od osumnjičenih u slučaju Fimi media

Zrniću Marinoviću jednomjesečni istražni zatvor odredio je zagrebački sudac istrage zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke, a odbijen je prijedlog USKOK-a da mu se zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, doznaje Hina od njegovog branitelja, zadarskog odvjetnika Andreja Korljana, koji je najavio žalbu na sudsku odluku.

Po pisanju medija, Fond je pod ravnanjem Mladinea Zrnićevu tvrtku angažirao na poslovima vrijednim više od 300 milijuna kuna, a 2006. je tvrtka 'Odlagalište sirovina' imala prihode od 20-ak milijuna kuna.

Zadarski poduzetnik, poznat kao 'dalmatinski kralj otpada', uhićen je u Zadru i prevezen u Zagreb gdje je jutros u sjedištu USKOK-a počelo njegovo ispitivanje. Na zagrebački Županijski sud doveden je oko 15 sati.

Kalelarga je danas brujala o ovom uhićenju jer je Zrnić slovio za uspješnog i uglednog poslovnog čovjeka. I na internetskim portalima vijest o uhićenju podigla je prašinu i izazvala brojne komentare građana Zadra, od kojih ga neki podržavaju, a drugi ističu da je tek prvi u nizu visokopozicioniranih Zadrana koji je završio u pritvoru te da bi ih trebalo biti još.

Miho Zrnić Marinović je pored posla u Sirovini bio i član upravnog odbora košarkaškog kluba Zadar gdje su ostali zgranuti njegovim uhićenjem. U ostalim zadarskim tvrtkama i institucijama, kao i u Gradskoj upravi nisu imali komentara na njegovo uhićenje.

Inače tvrtka Sirovina je u 2006. godini imala prosječno 48 zaposlenika da bi se ubrzo njihov broj popeo na 70, pa na 100-njak. Svoje su poslovanje sa Zadra proširili na Zagreb, Split i Benkovac. Tvrtka je pored poslova prikupljanja, sortiranja i obrade sirovina, radila i sanaciju običnih i opasnih odlagališta, rušenje i demontažu industrijskih objekata, pa je tako i radila na poslovima sanacije Tvornice glinice te sanacije Vranjica, kao i u TLM-u TEF-u.

Odlagalište sirovina 2008. godine proglašena je najuspješnijom dalmatinskom tvrtkom kao i najbrže rastućim poduzetnikom po izboru Business.hr-a. Prvo mjesto Sirovina je zaslužila najvećom stopom rasta prihoda između 2005. i 2007. Godine.

To im nije bila prva poduzetnička nagrada, budući da je prije dobila i Zlatnu kunu HGK ŽK Zadar, no u kategoriji malih poduzetnika. Zbog ovog su uspjeha mnogi Mihu Zrnića prozvali 'dalmatinski kralj otpada'.