vahid efendija hodžić:

'Jedino iz Hrvatske niti jedan musliman nije otišao ratovati'

25.06.2017 u 09:49

Bionic
Reading

Na bajramskoj molitvi u nedjelju ujutro glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Splitu Vahid efendija Hadžić pozvao je mlade da se čuvaju iskrivljenih tumačenja islama te je ocjenio iznimno važnom činjenicu da nitko iz Hrvatske nije otišao na bilo koje ratište

"S ponosom ističemo da smo jedina zemlja u okruženju iz koje nitko nije otišao na bilo koje strano ratište jer smo uvjereni da nema niti jednog razloga zbog kojeg bi netko život izgubio bilo gdje u svijetu," istaknuo je efendija Hadžić u hutbi. Također je izrazio zadovoljstvo, kako se izrazio, "mudrom reakcijom državnog vrha Republike Hrvatske koja poziva na dijalog i poziva na mir i sigurnost blisko-istočne krize."

Pozvao je mlade da slijede institucionalno tumačenje islama koje pružaju imami, vjeroučitelji i muallimi. "Čuvajte se alternativnog tumečenja islama kojeg nažalost pretaču u ideologiju pa umjesto ljubavi nude mržnju, umjesto ljudskog poštenja nude nasilje i smrt diljem svijeta. Alternativni samoproglašeni tumači vjere, skučenih pogleda, retrogradnih manira koji lako posežu za silom tvrdeći da islam vraćaju njegovom izvoru, a u stvari, odvode ga u ponore samouništenja'', kazao je Hadžić.

 Pri tomu je rekao kako se mladi trebaju čuvati pogrešnih, iskrivljenih i nakaradnih tumačenja islama kojekakvih samoprozvanih učitelja koji "propagiraju određene ideje koje nemaju nikakve osnove u učenju islama."

 On je također rekao kako zabrinjava islamofobija u Europi s, kako je rekao, elementima otvorenoga nasilja kao i nasilni ekstremizam fanatika koji za terorizmom posežu u ime islama.

Apelirao je na zdrave i progresivne snage Europe da se "zajednički odupremo takvom zlu čiji je zadatak destabilizirati mir i sigurnost svih građana.''

''Nažalost, islamski svijet danas se nalazi u velikoj krizi. Očigledno je da kriza uzima nove razmjere i vodi daljim nestabilnostima, trvenjima i optužbama. Umjesto dijaloga, samokritičnosti, kreativnosti i slobodoumnosti, bratske i prijateljske iskrenosti, oni posežu za raznim arbitrima koji ih zasigurno vode u sve veću i dublju krizu," poručio je efendija Hadžić napominjući da će hutba muftije Islamske zajednice u Zagrebu biti čitana na bajramskim molitvama diljem Hrvatske.

 Istaknuo je kako je Bajram obiteljski blagdan rekavši kako zdrava obitelj znači i zdravo društvo. "Obitelj se urušava iznutra, a mi bez reakcije promatramo. Sve se više zagovaraju izvanbračne veze pa se čak i legaliziraju, što izravno utječe na obitelj. Nažalost, ni muslimanima to nije strano, unatoč jasnoj Kur'anskoj odredbi koja nalaže stupanje u bračnu zajednicu i zasnivanje obitelji," kazao je Hadžić.

 Naglasio je kako ga posebice raduje što se ovogodišnji ramazanski Bajram vremenski podudara s obilježavanjem Dana državnosti RH. Posebice je zahvalio novoizabranom splitskom gradonačelniku Andri Krstulović Opari i novoizabranom županu splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu na njihovoj nazočnosti jutrošnjoj bajramskoj molitvi u Splitu.

 Čestitajući Splićanima muslimanske vjeroispovijesti ramazanski Bajram, Krstulović Opara je istaknuo kako taj blagdan podsjeća "na vrijednosti koje zajednički dijelimo, a to su obitelj i ljubav prema Domovini." 

 Župan Boban je čestitao također ramazanski Bajram te napomenuo kako na području splitsko-dalmatinske županije živi oko 2300 stanovnika muslimanske vjeroispovijesti. Podsjetio je na doprinos muslimana obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. "I u mojoj postrojbi ih j bilo te svima zahvaljujem," dodao je župan splitsko-dalmatinski Boban.