miksanje

Je li u Hrvatskoj moguće prvi put se cijepiti AstraZenecom, a drugi put Pfizerom ili Modernom? Bilo je i takvih slučajeva, ali jako malo

25.05.2021 u 19:58

Bionic
Reading

Sve je više cjepiva u Hrvatskoj, ali sve manje zainteresiranih za cijepljenje i sve više otvorenih pitanja Jedno od takvih pitanja je i što s onima koji imaju jake nuspojave nakon cijepljenja AstraZenecom, a rizična su skupina, smiju li oni primiti Pfizerovo cjepivo?

Epidemiologinja Sanja Kurečić iz HZJZ-a kazala je za RTL:

"Mi to u pojedinačnim slučajevima, ovisno onome što kao informaciju zaprimimo o nuspojavi, i radimo. Nekakvu službenu preporuku da kod svih koji su primili prvu dozu da se ide na cjepivo drugog proizvođača, nemamo jer ne vidimo za to razlog."

Dosad je onih koji su nakon vektorskog cjepiva primili mRNA cjepivo, bilo manje od deset. Odluka pada tek ako je riječ o rijetkoj nuspojavi i visokorizičnoj osobi za koju je bolje da je u potpunosti cijepljenja.

"Recimo, Englezi prilično čvrsto drže stajalište da nakon primjene prve doze AstraZenecina cjepiva, kad god je moguće da se i ta druga doza primjeni isto AstraZenecino cjepivo. Nijemci su tu nešto fleksibilniji, pa idu na širu primjenu te druge doze, tako da ne možemo reći da imamo jedinstven stav", objasnila je Kurečić.

Službene preporuke nema, samo pojedinačni slučajevi i odluke. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju, ako u tri tjedna od cijepljenja osjetite kratkoću daha, bol u prsima, u abdomenu, ako se pojave modrice ili dugotrajne glavobolje, obavezno se javite liječniku.

  • +11
Cijepljenje u zagrebačkom Domu sportova Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Prije mjesec dana puno više su zvonili telefoni liječnicima. I po 30 na dan onih koji se žele cijepiti što prije. To je potvrdila Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine:

"Velika je razlika u odnosu na mjesec dana prije kad je pritisak bio veliki za cijepljenje, sad gotovo tog pritiska da nema. Dnevno mi se javi možda dvoje, troje, petero pacijenata koji su zainteresirani za cijepljenje."

Kažu, interes osjetno pada, pa predlažu rješenje.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

"Mislim da bi rješenje bilo u gradu Zagrebu otvoriti vrata za ta cijepljenja, jer imamo četiri velika punkta; Velesajam, Malešnica, Jelkovec, Dom sportova. Mislim da ne bi bio nikakav problem da ta četiri velika punkta prihvate sve osobe koji se žele cijepiti", kazala je Potočki Rukavina.

Iako se ovaj tjedan očekivalo rekordnih više od 300.000 doza cjepiva, AstraZeneca kasni. Doći će tek idućeg tjedna. Upravo to cjepivo donirano je Crnoj Gori. Tim povodom ministar zdravstva Vili Beroš kazao je:

"Pokazali smo brigu za zemlje u o okruženju i nadam se bar malo doprinijeli borbi protiv ove ugroze koja može i mora biti utemeljena na zajedničkim nastojanjima." U Crnu Goru poslano je 10.000 doza. U Hrvatskoj je tim cjepivom do sada cijepljeno gotovo 400 tisuća ljudi.