HRVOJE BURIĆ SE PITA

Je li kršen zakon pri utovaru junadi u riječkoj luci?

08.04.2013 u 20:15

Bionic
Reading

Gradski vijećnik HDZ-a u Rijeci Hrvoje Burić zatražio je danas s konferencije za novinstvo od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i riječkoga gradonačelnika da odgovore na pitanje je li sve bilo u skladu sa zakonima pri utovaru junadi u riječkoj luci prošlog tjedna, pri čemu je jedna osoba poginula

Hrvoje Burić zatražio je od Jakovine da potvrdi da je u pristupnom ugovoru koji je Hrvatska potpisala s Europskom unijom utvrđeno da se živi teret, to jest stoka, može pretovarati samo u luci Bršici u blizini Raše u Istri.

Riječkome gradonačelniku Obersnelu, kao članu Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka, postavio je pitanje je li pretovar stoke bio u skladu s koncesijom te luke. Po koncesijskom ugovoru, rekao je Burić, na Bečkom pristaništu, gdje je utovarana stoka, može se pretovarati samo obični teret. Samo u Bršici ima tehničkih i tehnoloških uvjeta za pretovar živog tereta, a radnici su uvježbani za te zadatke, rekao je Burić i dodao kako se treba utvrditi tko je odgovoran za nesretni slučaj u riječkoj luci.

Na brod 'Polaris 2' proteklog je tjedna na Bečkom pristaništu u riječkoj luci utovareno 1700 grla junadi za libijsko tržište. Tijekom utovara radnik kooperantske tvrtke Luke Rijeka pao je u potpalublje i na mjestu poginuo. Zapovjednik broda bio je uhićen zbog propusta u sigurnosnim mjerama zaštite na radu, ali je pušten pošto je prihvaćena jamčevina od dva milijuna kuna te je brod 5. travnja isplovio iz riječke luke.