Sve se glasnije šuška

Je li dosta s brojenjem zaraženih, umjesto da brojimo samo one s težim oblicima bolesti? Ako prijeđemo na novi model, evo kako bi stajala Hrvatska

30.08.2021 u 13:52

Bionic
Reading

Je li broj hospitaliziranih zbog korone važniji od ukupnog broja zaraženih za praćenje kretanja ove pandemije i kreiranje mjera? Sve su glasnije informacije da bi moglo doći upravo do toga - da se više ne broji broj zaraženih, već samo onih koji su razvili teži oblik bolesti, čime se mjeri opterećenje zdravstvenog sustava. Da se o tome naveliko diskutira, kazao je i šef HZJZ-a Krunoslav Capak na posljednjoj presici nacionalnog Stožera. Stoga, kakva je situacija kod nas? Gdje smo po broju hospitaliziranih?

Očekivano, broj hospitaliziranih zbog korone u Hrvatskoj i dalje raste. S današnjim danom u bolnicama se nalazi 427 pacijenata, od toga je na respiratoru njih 55.

Broj hospitaliziranih, ako uspoređujemo susjedne nam zemlje Europske unije i nekoliko većih europskih zemalja, u svakoj zemlji ovisan je o broju njezinih stanovnika.

Stoga smo sa stranice Our World in Data, koja povlači podatke Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), a koji ujedno producira famozne tjedne karte od kojih strepe turistički radnici, uzeli broj hospitaliziranih na milijun stanovnika u nekoliko zemalja, uključujući Hrvatsku.

Na dan 22. kolovoza (recentnijih podataka nema) u Hrvatskoj je bilo 67 hospitaliziranih na milijun stanovnika. Ako stavimo to u neki kontekst, susjedna Slovenija imala je tog dana 32 koronapacijenata na milijun stanovnika u bolnici dok ih je Bugarska imala čak 349. Visoku brojku imala je i Francuska, 158 na milijun stanovnika, a broj hospitaliziranih na milijun stanovnika u Velikoj Britaniji iznosio je 98. Švedska, čiji je model gotovo nikakvih mjera od početka pandemije imao velik uspjeh, također ima iznimno nizak broj hospitaliziranih na milijun stanovnika – 22. Slovačka je pak u bolnicama imala tek devet koronapacijenata na milijun stanovnika.

Da bi stvari bile još jasnije, uzeli smo podatke o ukupnom broju zaraženih na milijun stanovnika od početka pandemije u pojedinim državama te ih komparirali.

Tako Hrvatska ima 91 tisuću slučajeva na milijun stanovnika od početka pandemije, Slovenija ima 128 tisuća slučajeva na milijun stanovnika, Slovačka 72 tisuće, Švedska 110 tisuća, Bugarska 65 tisuća, Francuska 101 tisuću, a Velika Britanija 99 tisuća zaraženih na milijun stanovnika.

Dakle jedna Švedska imala je znatno više zaraženih na milijun stanovnika, a znatno manji broj zaraženih završio je u bolnicama, za razliku od Bugarske, u kojoj je ukupan broj zaraženih na milijun stanovnika bio znatno manji od onog u Švedskoj, dok joj je broj hospitaliziranih znatno veći od švedskog.

Bilo bi zanimljivo komparirati i podatke o broju zaraženih koji završe na respiratoru i u jedinicama intenzivne njege, no te podatke Hrvatska očito ne šalje jer na stranicama Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti nismo ih našli za našu zemlju. Ako selektiramo Hrvatsku, piše: 'No data'.