ODBIJENO IZVJEŠĆE NADZORNOG ODBORA HRT-a

Javna televizija povećava gubitke i gubi gledatelje

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.10.2012 13:55
  • Objavljeno 17.10.2012 u 13:49
hrt

hrt

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada na današnjoj sjednici nije prihvatila izvješće o radu Nadzornog odbora (NO) HRT-a za razdoblje od 21. veljače 2011. do 8. svibnja 2012. godine, ocjenivši kako NO nije uspješno obavljao zadaće propisane Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji

Po riječima ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, to se vidi iz svih podataka o zakonitosti rada i donošenju odluka te financijskom poslovanju a, osim toga, izvješće je sastavila predsjednica NO-a tako da ono ne odražava stajalište svih članova NO-a.

U osnovi, izvješće je kratki prikaz dugotrajnih personalnih sukoba i razmimoilaženja između upravljačkih i nadzornih tijela HRT-a, kao i unutar samog NO-a, stoji u mišljenju Vlade.

Što se tiče financijskog poslovanja, HRT u tom razdoblju nije zaustavio negativne trendove iz prethodnih godina već je gubitak povećan za 26,9 milijuna kuna, odnosno 64 posto

Kretanje prihoda pokazuje da su programska načela i obveze, kao i jačanje konkurencije, iznimno nepovoljno utjecali na poslovanje HRT-a koje karakterizira pad prihoda od marketinga, pad gledanosti i pad udjela na hrvatskom tržištu.

Likvidnost HRT-a se kontinuirano smanjuje, tako da on više nije sposoban podmiriti svoje kratkoročne obveze, a zaduženost se povećava tako da je ukupna imovina financirana sa 75 posto tuđeg kapitala.

Profitabilnost i rentabilnost su negativni jer HRT na 100 kuna rashoda ostvaruje 98 kuna prihoda. Zbog toga je nužno hitno donošenje novog programa restrukturiranja, kako bi se osigurali racionalizacija troškova poslovanja i uštede, zaključuje Vlada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi