OTVOREN SVJETSKI POLITIČKI FORUM

Jaroslavlj je novi Davos?

  • Autor: Marko Stričević
  • Zadnja izmjena 09.09.2010 17:40
  • Objavljeno 09.09.2010 u 15:41
Medvedev

Medvedev

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U ruskom gradu Jaroslavlju, 300-tinjak kilometara udaljenom od Moskve, u četvrtak je otvoren Svjetski politički forum pod pokroviteljstvom ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva

Na skupu sudjeluje preko 500 državnika i znanstvenika iz 30-ak zemalja svijeta. German Gref, bivši ruski ministar financija, a danas šef Sberbanka, nada se da će Jaroslavlj za politologiju postati 'brend' kao što su to Davos i Sankt Peterburg u ekonomskoj sferi. 'Ruskim Davosom' skup je nazvao i bivši generalni sekretar NATO-a, Lord George Robertson

Lani su forum pohodili francuski i španjolski premijeri, Francois Fillon i Jose Luis Zapatero. Ove godine lista uzvanika dodatno je proširena, ali još nema vijesti o dolasku lidera neke velike svjetske sile.

Posebna pažnja u Jarolsavlju bit će posvećena problemima sigurnosti. Stručnjaci ističu kako suvremeno shvaćeni pojam sigurnosti nadilazi vojnu dimenziju. Termin se proširuje na društvenu, ekonomsku, ekološku, demografsku, transportnu sigurnost... A spomenuti se izazovi ne rješavaju vojnim metodama.

'Prije deset godina o tome se nije ni raspravljalo, a danas smo s tim pitanjem završili u intelektualnoj slijepoj ulici', smatra sudionik foruma Nikolaj Zlobin, politolog koji živi na relaciji SAD - Rusija.

Za domaćina Rusiju svakako će biti zanimljiva i diskusija 'Demokratski standardi i njihova efektivnost', u kojoj će se raspravljati o tendencijama razvoja i dvojbenim inačicama toga društvenog uređenja, kojeg načelno svi proklamiraju, ali u praksi je riječ o različitim sustavima.

Pokušat će se rasvijetliti koliko su demokratske tehnologije povezane s konkretnim povijesnim stanjem pojedine zemlje, političkom kulturom i etnoreligijskim tradicijama. Što i kako mijenjati te kamo taj proces vodi – to su neke od tema koje bi se u Jaroslavlju trebale bistriti. Jedna od četiriju sekcija nosi radni naslov 'Novi izazovi i koncepcija međunarodnog prava', na kojima bi se, između ostalog, mogla razviti zanimljiva rasprava o pitanjima Kosova, odnosno Abhazije i Južne Osetije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi