BOJKOT OPORBE

Janukovič prisegnuo i obećao neutralnost Ukrajine

25.02.2010 u 11:55

Bionic
Reading

Uz bojkot oporbe, pobjednik predsjedničkih izbora Viktor Janukovič prisegnuo je u četvrtak za četvrtog ukrajinskog predsjednika od 1991, kada je Ukrajina proglasila neovisnost, i obećao europsku nesvrstanost svoje zemlje opterećene golemim dugom, korupcijom i krizom, javljaju agencije

Za 59-godišnjeg bivšeg mehaničara prisega je bila zadovoljština za poniženje od prije pet godina, kada je masovnim prosvjedima bio smijenjen, podsjeća agencija Reuters.

Britanska agencija dodaje da je sa 3,5 posto glasova više od protukandidatkinje Julije Timošenko Janukovič postao prvi predsjednik Ukrajine s manje od 50 posto glasova birača.

U inauguracijskom govoru istaknuo je da će Ukrajina održavati dobre odnose i s Rusijom i Europskom unijom i Sjedinjenim Državama da bi postigla 'maksimalne rezultate'.

'Izazovi koji stoje pred međunarodnom zajednicom nameću najveće moguće jedinstvo... Spremni smo sudjelovati u tom procesu kao europska nesvrstana zemlja', citira Janukoviča agencija AFP.

Janukovič je prisegnuo na skromnoj ceremoniji koju su bojkotirali brojni oporbeni zastupnici Bloka Timošenko i sama premijerka Julija Timošenko.

Tijesan izborni rezultat odražava oštru podjelu Ukrajine na prorusko i rusofono stanovništvo nastanjeno u industrijskim područjima istoka i juga te na prozapadne Ukrajince zapadnih i srednjih dijelova zemlje koji glasuju za Timošenko.

AFP ističe da je Janukovičev govor u opreci s politikom njegova prethodnika Viktora Juščenka koji je zagovarao pristup NATO-u.

Janukovič će to pitanje staviti u drugi plan, a poradit će na mogućim koncesijama Moskvi za rusku Crnomorsku flotu na ukrajinskom poluotoku Krimu.

Prioritet će mu biti dogovoriti nove uvjete ugovora o dobavi ruskog plina za Ukrajinu, što je dugogodišnji izvor trvenja Moskve i Kijeva.

Janukovič i njegova Stranka regije najavili su da bi već početkom ožujka mogao posjetiti Moskvu, piše Reuters.

Agencija dodaje da oko 46 milijuna Ukrajinaca teško živi u zemlji sa 16,4 milijarde dolara duga Međunarodnom monetarnom fondu u obliku zajma, koja je k tomu opterećena korupcijom i recesijom.