AMBICIOZNI CILJ

Janša: Slovenija bi mogla cijepiti 70 posto populacije do početka ljeta

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 19.01.2021 19:00
  • Objavljeno 19.01.2021 u 18:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

S obzirom na već naručene količine Pfizer-BioNTechova i Modernina cjepiva koje će dobiti u okviru Europske unije, Slovenija bi postavljeni cilj da cijepi 70 posto stanovništva mogla dosegnuti već početkom ljeta, izjavio je u utorak popodne premijer Janez Janša

"Prema planiranim isporukama cjepiva, do početka ljeta u Sloveniji već možemo postići 70-postotno cijepljenje stanovništva protiv bolesti covid-19, te tako praktički obuzdati epidemiju, barem unutar naših granica", rekao je premijer.

Po njegovim riječima liječnici prilikom cijepljenja moraju strogo poštivati ​​redoslijed utvrđen u europskoj i nacionalnoj strategiji cijepljenja, kad se najprije cijepe ranjivije skupine po unaprijed utvrđenim kriterijima, a ako neki pojedinac koji se prijavio na cijepljenje odustane, onda to cjepivo mora dobiti sljedeći unutar iste ranjive skupine, a ne netko drugi, upozorio je Janša.

Slovenija je naručila 2.757.948 doza cjepiva od Pfizera i BioNtecha i 470.000 doza od Moderne, što ukupno iznosi 3.227.948 doza cjepiva koja su već odobrena.

To znači da je Slovenija već osigurala cjepivo za 1.613.974 cijepljenja. Što se tiče naručenih cjepiva koja još nisu dobila odobrenje Europske agencije za lijekove EMA, Slovenija ima 1.397.336 doza naručenih od AstraZenece, 1.039.880 doza od CureVac-a i 940.000 doza od Janssena, kazao je Janša.

Dodao je da bi sljedeći mjesec njegova vlada mogla odrediti postupno ukidanje restrikcija, kad bude jasno kako tempo cijepljenja utječe na povećanje imuniteta u zemlji. Tada će donijeti i strategiju izlaska iz epidemije, odnosno mjera potrebnih za subvencioniranje poduzeća i građana zbog šteta koje su u koronakrizi pretrpjeli.

Preko EU-a Slovenija je osigurala ukupno više od tri milijuna doza cjepiva za ovu godinu, a EU kao cjelina 2,3 milijarde doza, što je više od stvarnih potreba, pa će se višak dijeliti susjednim državama koje nisu članice i trećim manje razvijenim državama po svijetu, najavio je Jnaša na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja.

Oni koji žele rušiti vladu u epidemiji 'ne vole ovu zemlju'

"Ovo je nastavak tragikomedije koju rade stranke u oporbenoj Koaliciji ustavnog luka (KUL)", kazao je Janša novinarima koji su tražili da ocijeni aktualnu političku situaciju nakon što su oporbene stranke privremeno odustale da se u parlamentu glasa o povjerenju vladi.

Riječ je o postupku glasanja koji je prdviđen u ustavu kao institut "konstruktivnog nepovjerenja", za što je potrebno dobiti natpolovičnu potporu na tajnom glasanju u parlamentu, no Janša je upozorio da oporba za sada ima samo 42 glasa za smjenu vlade.

"Jasno je da je ustavom predviđeno da se jedna vlada zamjenjuje drugom, no dijelu oporbe nije niti cilj postaviti novu vladu nego izazvati nove prijevremene izbore. Oni koji to čine u vrijeme epidemije koronavirusa očito ne vole zemlju u kojoj to rade", oštro je oporbu kritizirao slovenski premijer.

Dodao je da je slično bilo na početku epidemije koronavirusa sredinom ožujka, kad se raspala tadašnja koalicija premijera Marjana Šareca koji nije uspio s prijedlogom da se umjesto formiranja nove vlade odmah ide na izbore, što bi se i dogodilo da Janša nije uspio fomirati novu političku većinu u parlamentu i sastavio vladu "koja se odmah primila rješavanja problema".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!