UNATOČ POZITIVNIM OCJENAMA

Jandrokovićevi trgovinski atašei odlaze u povijest

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pet trgovinskih atašea koje je, radi jačanja gospodarske diplomacije, u inozemstvo poslala bivša Vlada uskoro više neće biti zaposleno u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, doznaje Novi list

Atašei su lani izabrani putem javnog natječaja, a da bi zasjeli na novo radno mjesto, morali su ispuniti cijeli niz kriterija. Raspoređeni su u Beč, Ljubljanu, Chicago, Milano i München, gdje su u okviru hrvatskih veleposlanstava ili generalnih konzulata trebali ostati do četiri godine, iako je bilo utvrđeno i da će pozicije razmatrati svake godine na temelju postignutih rezultata.

Atašei su otputovali na nova radna mjesta pred kraj mandata HDZ-ove Vlade, a moguće ukidanje sustava u okviru kojeg su zaposleni neslužbeno je najavljeno iz MVEP-a još u siječnju. Prema informacijama Novog lista, atašeima je poslana obavijest da im se ugovori prekidaju uz otkazni rok od 30 dana.

'Novim Pravilnikom o unutarnjem redu stvari su vraćene u zakonodavne okvire na način da je predviđeno da gospodarske poslove obavljaju diplomatski službenici', odgovoreno je Novom listu iz MVEP-a.

Izvori bliski Ministarstvu otkrili su i da su atašei uglavnom dobili pozitivne ocjene za svoj rad pa je očito da njihovi rezultati nisu bili glavni razlog otkazivanja suradnje. O njihovom radu pozitivno su se izjasnile i udruge gospodarstvenika, HUP i Hrvatski izvoznici.

Iako je sustav trgovinskih atašea pred definitivnim ukidanjem, MVEP ne odustaje od jačanja tzv. gospodarske diplomacije zbog koje je bivši ministar Gordan Jandroković i pokrenuo mrežu atašea. No, kakav će biti novi sustav te kad će zaživjeti, na Zrinjevcu još uvijek ne znaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi