ZAGREBAČKI HDZ

Jandroković: Nije kriv Bandić nego SDP!

08.07.2010 u 13:50

Bionic
Reading

Novoizabrani predsjednik zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a Gordan Jandroković zatražio je prijevremene izbore za gradonačelnika i Gradsku skupštinu, poručivši kako je HDZ-u neprihvatljiva ideja da se građani na referendumu izjašnjavaju isključivo o gradonačelniku Milanu Bandiću, kao i teza SDP-a da je za stanje u gradu kriv isključivo gradonačelnik

'Kad bismo pristali na tezu koju pušta SDP, a po kojoj je dosta referendum o povjerenju gradonačelniku, značilo bi to da prihvaćamo njihovu tezu da je za ovo stanje kriv isključivo Milan Bandić. Mi se s time ne slažemo. U Zagrebu je SDP na vlasti već deset godina, a Bandić je izabran kao kandidat SDP-a, pa ako idemo u promjene, a smatram da u njih trebamo ići, osim novog izbora za gradonačelnika nužni su i izbori za Gradsku skupštinu', objasnio je Jandroković novinarima nakon izborne skupštine zagrebačkog HDZ-a.

Najavio je da će svoj izborni program bazirati na gospodarskom oporavku Zagreba, reformi gradske uprave i Holdinga te otvaranju grada za domaće i strane investicije.

'Ima dosta primjedbi da je vrlo teško investirati u Zagreb, da je administracija takva da ne omogućuje ulazak stranog kapitala, a u ovim trenucima gospodarske krize to je iznimno bitno', rekao je.

Najavio je i da će se zalagati za obnovu i modernizaciju zračne luke te za izmještanje željezničke pruge, kako bi se postojeće pruge koristile za unutargradski promet.

Jandroković je uvjeren da se radi o ostvarivim projektima, koje je moguće realizirati bez prevelikih troškova.

Jedna od točaka izbornog programa je i podizanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a na pitanje gdje bi spomenik točno trebao biti, Jandroković je odgovorio da će tu odluku prepustiti stručnjacima.

'Franjo Tuđman je sasvim sigurno jedna od najvećih ličnosti u povijesti hrvatskog naroda, čovjek koji je predvodio hrvatsku politiku u trenucima kad je Hrvatska postala neovisna država i on apsolutno zaslužuje spomenik u Zagrebu. To bi bilo negdje u području užeg centra, ali gdje, to bih prepustio stručnjacima', objasnio je.

Jandroković najavljuje i da će učiniti sve kako bi cijene komunalnih usluga u Zagrebu bile manje.

'Nedavno sam vidio podatke da je Zagreb najskuplji grad u regiji, prema istraživanju ne HDZ-a, nego međunarodnih analitičara. Zagreb je vrlo skup za život, neke usluge naplaćuje puno skuplje nego što su po našim procjenama te cijene mogle biti i smatramo da u tom dijelu treba raditi određene pomake, kroz racionalizaciju upravljanja, smanjenje broja zaposlenih i transparentnije poslovanje', rekao je.

'U ovom trenutku ne želim ništa obećavati, ali sasvim sam siguran da kroz racionalizaciju poslovanja možemo doći do nižih cijena', dodao je Jandroković.

Poručio je i da će HDZ, ako dođe na vlast u Zagrebu, 'raščistiti sa svim netransparentnim poslovima i sa sumnjom na korupciju koja postoji'.

'Prema korupciji ćemo se u Zagrebu ponašati na jednak način kao što se ponašamo na državnoj razini. Želimo apsolutno snažnu borbu protiv korupcije', naglasio je Jandroković.

Iako je bio jedini kandidat za predsjedničku dužnost, Jandroković kaže da je 313 od ukupno 330 glasova izaslanika na skupštini bolji rezultat od onog kakav je očekivao, jer je na čelo gradskog HDZ-a došao prije manje od šest mjeseci.

'Znam što znači steći povjerenje članova stranke, jer sam sedam godina vodio bjelovarski-bilogorski HDZ i vrlo je teško i mukotrpno izgraditi takav odnos da dobijete povjerenje ljudi. Zato sam zaista jako zadovoljan i zahvalan tim ljudima, a smatram to i nekim osobnim uspjehom', rekao je Jandroković.