NAKON PACKE IZ BRUXELLESA

Jandroković ne odustaje: Objasnit ćemo im zašto je srpski zakon štetan

14.04.2016 u 19:37

Bionic
Reading

Hrvatska diplomacija mora ustrajati u objašnjavanju zašto je srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine štetan za dobrosusjedske odnose i stabilnost Jugoistočne Europe, rekao je predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Gordan Jandroković nakon pisanja medija o non-paperu Europske komisije, koja navodno ima suprotno mišljenje

'Europska komisija očito je na neki način izrazila želju da pokaže svoje mišljenje. To još uvijek nije službeni papir, ali pretpostavljam da će takav biti, međutim hrvatska diplomacija treba ustrajati na objašnjenju zašto je srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine štetan za dobrosusjedske odnose i stabilnost jugoistočne Europe', kazao je Jandroković novinarima u Saboru komentirajući non-paper kojega se domogao Jutarnji list, a prema kojemu Komisija smatra da pitanje srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine ne treba biti uvjet za otvaranje pregovora u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava.

'Partnerima u EU-u treba objašnjavati da je to uvjet za Srbiju da krene u prihvaćanje europskih vrijednosti potrebnih za otvaranje poglavlja 23 i 24', kazao je Jandroković i podsjetio da je Hrvatska kao kandidatkinja za punopravno članstvo u EU-u prošla izuzetno teške pregovore tijekom kojih su neke članice u pojedinim trenucima bile nekorektne, nedosljedne pa i nepravedne, smatra Jandroković, inače bivši ministar vanjskih i europskih poslova.

'Danas smo punopravna članica, imamo vrlo snažne argumente u tumačenju što nije dobro s tim zakonom jer pozicionira Srbiju kao zemlju koja može suditi za zločine počinjene na prostoru drugih država i od državljana tih država. Taj zakon sasvim sigurno ne bi bio prihvatljiv da se tiče pojedinih zemalja EU-a i da su u pitanju njihovi državljani, zato ni nama nije prihvatljiv i mi moramo objasniti da ga Srbija mora promijeniti', poručio je Jandroković.

Upitan je li diplomacija dosad učinila dovoljno da to objasni, Jandroković je odvratio: 'Ne znam što je radila protekle četiri godine. To je trebalo svakako uvrstiti kao mjerilo za Srbiju i to će trebati učiniti u danima i tjednima pred nama. Ovo je mišljenje i ono ne obvezuje i smatram da diplomacija i državna politika mora objašnjavati zašto je ovaj zakon neprihvatljiv i smatram da ćemo u tome uspjeti', poručio je bivši ministar.

Što se pak tiče očekivanja od oporbe, s obzirom na to da se HDZ kad je bio u opoziciji često svrstavao na stranu suprotnu od one koju je zastupala tadašnja vlada na čelu sa SDP-om, Jandroković je ustvrdio da to nije točno i podsjetio na 'konsenzualno nastupanje oko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom' i drugih situacija te dodao: 'Koliko znam, sada je stav kolega iz SDP-a vrlo sličan našem.'

'Hrvatska upozorava Srbiju već pet godina da taj zakon nije europski, da nije korektan i da ne može opstati. Bilo bi pametno od kolega iz Srbije da ga povuku ako zaista žele biti europska zemlja koja poštuje europske standarde, kriterije i vrijednosti', zaključio je Jandroković.