NATJEČAJ ZA UČENIKE

Sabor: Odabrani najbolji eseji i govori o 30 godina hrvatske neovisnosti, ovo su dobitnici

05.05.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Saborska Služba za građane objavila je u srijedu najbolje eseje i govore odabrane na natječaju čija je tema bila „Trideset godina hrvatske neovisnosti“, odnosno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Hrvatske“

Služba je prvi put organizirala natječaje za učenike 8. razreda i učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Učenica Nikol Vaclavek iz Sirača osvojila je prvo mjesto u kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda, a Lucija Geržinić iz Vižinade prvo mjesto u kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda.

Najbolje radove u kategoriji eseja i zastupničkog govora učenika srednjih škola napisale su Ema Priher iz Varaždina i Larija Jukić iz Daruvara.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače 2021., zaprimljeno je 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

Spomenute natječaje, Služba za građane objavila je u povodu obilježavanja 30. godišnjice proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Svrha i cilj oba natječaja je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene RH Hrvatske.

Detaljnije informacije o pobjednicima natječaja i pohvalama učenicima mogu se naći na mrežnim stranicama Sabora. Uoči Dana neovisnosti 25. lipnja 2021. godine svi nagrađeni i pohvaljeni učenički radovi bit će objavljeni u e-obliku na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, navela je Služba za građane.