sve redovno

Jandroković i Reiner završili u samoizolaciji, pitali smo kako će to utjecati na rad Sabora

30.09.2020 u 12:53

Bionic
Reading

Nakon što je čelni čovjek Sabora Gordan Jandroković završio u samoizolaciji, neki su postavili pitanje kako će parlament sada funkcionirati

Činjenica da je prvi čovjek Sabora Gordan Jandroković završio u samoizolaciji neće, po svemu sudeći, utjecati na funkcioniranje Sabora.

Naime, iako poslovnik Sabora propisuje da u slučaju odsutnosti predsjednika Sabora ili spriječenosti u obnašanju predsjedničke dužnosti, njega zamjenjuje jedan od potpredsjednika iz reda zastupnika parlamentarne većine kojeg on odredi, Jandroković neće aktivirati taj članak.

'U vrijeme izostanka predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića sjednicama će predsjedati potpredsjednici Sabora. Isto tako sve ostale aktivnosti iz djelokruga rada predsjednika Sabora odvijat će se redovno', jasno stoji u priopćenju Ureda predsjednika Sabora.

Na to nas je uputio i sam Jandroković koji je kratko za tportal potvrdio da se osjeća dobro. U njegovom uredu nam kažu da će predsjednik Sabora slušati preporuke epidemiologa i u skladu s time se ponašati.

Bačić pojasnio što samozolacija Jandrokovića znači za rad Sabora

Predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić je u izjavi novinarima podsjetio kako Predsjedništvo Sabora čini pet članova te da će se sada više angažirati potpredsjednici.

'Za ovaj petak nije planirano glasovanje, za drugi tjedan ćemo dogovoriti s predsjednikom Sabora i definirati dnevni red za idući tjedan. Za ovaj je već napravljen, nema nikakvog problema oko funkcioniranja Sabora', rekao je Bačić. 

Jandroković na rasporedu za iduće dane nije imao neka događanja, a ukoliko se pokaže potreba uvijek ga može zamijeniti netko od potpredsjednika Sabora. Eventualne razgovore i sastanke Jandroković može obavljati i od kuće putem telefona.

Što se pak tiče predsjedanja sjednicom, priopćenje iz njegovog ureda jasno kaže da će to obavljati potpredsjednici. Kako je i Željko Reiner završio u samoizolaciji, predsjedanje će obavljati drugi potpredsjednici - HDZ-ov Ante Sanader, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta te SDP-ov Rajko Ostojić, pri čemu će vjerojatno Sanader kao potpredsjednik iz redova HDZ-a preuzeti nešto veću ulogu. Svi oni i inače se izmjenjuju u predsjedavanju sjednicom.